Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Voldelig og aggressiv mor, bange på hendes vegne

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år.

Hvor er det godt, at du skriver til os, for det bekymrer mig, at du går alene med de her ting.

Jeg synes nemlig slet ikke, at det lyder som om, at du overdriver - snarere tværtimod. Lige nu virker det som om, at det er dig, der skal være 'den voksne og fornuftige' derhjemme, fordi din mor ikke kan kontrollere sit temperament. Og så synes jeg jo, at hun i den grad krænker dig - dels fysisk (ved at slå og sparke dig) men også psykisk (ved at kalde dig grimme ting og give dig skyldfølelser).

Jeg fornemmer, at du godt ved, at det er forbudt at slå sine børn. Du kan anmelde det til politiet, men du kan også henvende dig til kommunen og bede om hjælp. Du kan henvende dig til din sagsbehandler, men du kan også i første omgang ringe til den anonyme rådgivning (som alle kommuner skal have) og få en snak med dem om, hvordan de evt. kan hjælpe din mor. Jeg kan godt forstå, at du ikke ønsker at din mor skal straffes, men hun har brug for hjælp til at være en god forælder - det kan kommunen hjælpe hende med.

Du skriver, at du også indimellem selv kan være svær, men det er slet ikke det, det handler om her. Du har lov til at være den 'umulige teenager', mens hun, som er den voksne, slet ikke har lov til at slå og krænke dig. 

Jeg fornemmer, at du er en betænksom og omsorgsfuld pige, der er god til at tænke over tingene. Og hvor er det godt, at det er gået op for dig, at det er din mor, der er galt på den. Det er jo fra din mor (og far) du først og fremmest skal mærke kærlighed, omsorg og anerkendelse - og det gør du ikke lige nu. Mange vender det indad (hvilket jeg også fornemmer, at du til dels gør) og mister selvværdet. Derfor er det stærkt og sejt, at du har indset, at det ikke er dig, der er noget galt med. Og endnu mere sejt, at du også gør noget ved det.

Udover den hjælp som du kan hente fra kommunen, synes jeg det er vigtigt, at du vælger dig nogle fortrolige, som du kan snakke med disse ting om. Det kunne være en af dine lærere, en i familien eller en venindes forældre. Du kan selvfølgelig også snakke med dine jævnaldrende, men jeg synes det vil være godt for dig også at snakke med en voksen, som er lidt tæt på dig. Du er også altid velkommen til at ringe ind til BørneTelefonen og snakke med en anonym rådgiver. Så kan I måske snakke mere om, hvem du ellers kan bruge som fortrolig.

Du kan også tale med BørneTelefonen om eventuelt at få kontakt til en af vores bisiddere. Vi har en bisidderordning, så man kan få hjælp, når man skal tale med kommunen. Du kan ringe til BørneTelefonen og høre nærmere om bisidderne (telefon 116 111), men du kan også læse mere her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-b%C3%B8rnetelefonen

Det lyder godt, at du skal væk fra din mor til næste år. Men et år er alligevel lang tid at skulle udholde de ting du beskriver. Så det vil være godt - både for dig og din mor - hvis du går videre med disse ting hurtigt. Under alle omstændigheder, er det også vigtigt at tale om de ting, som man synes har været/er svært, så man også kan blive mindet om, at det ikke er dig, der er forkert. 

Mange kærlige hilsner fra BørneTelefonen.

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat