Brev

Verdens dårligste forældre

Kære BørneTelefonen.
Jeg er en 15 årig dreng, der har en masse problemer med min familie.

Min forældre behandler mig som en 4 årig, jeg skal i seng klokken 7 hver dag, jeg må ikke mødes med nogen venner efter klokken 7. Jeg har sådan set ingen rettigheder som en 15 burde.

Mine venner og jeg sidder på nettet og Skyper og spiller, men jeg må kun i 1,5 time om dagen. Min mor har nemlig læst at computer spil skader hjernen. Min forældre syntes ikke at jeg burde være mere op end 7, da min lillebror skal puttes der og der skal være stille.

Jeg er en glad dreng, men har desperat brug for hjælp.

Dreng, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15 år

Jeg kan godt forstå, du er frustreret over reglerne derhjemme. 

Det er meget forskelligt fra familie til familie, hvilke regler der gælder. De regler dine forældre laver, kan handle om noget de ser som vigtigt og værdifuldt i familien. Det kan både være en værdi ift. at beskytte deres børn, men det kan også være værdier som at få en god døgnrytme, få nok søvn, spise sammen som familie hver dag, dyrke motion. Det kan være mange ting.

Men jeg kan godt høre, at du synes at kl 19 er tidligt at skulle i seng, alt efter hvornår man skal op igen. Måske du skal prøve at være nysgerrig på, hvorfor dine forældre har sat de regler de har for dig? - Hvilke værdier ligger der bag? Og om de vil lytte til dig, hvordan du ser på det og hvilke forslag du har til det.

Måske de værdier stadig kunne være der, selvom du fik lov at se nogle venner efter kl 19? Måske det ville være OK, hvis det er hos dine venner I ses og ikke hjemme hos dig? Måske du kan få lov at spille 30 minutter mere om dagen eller i weekenden?  Hvordan vil det være med en fritidsinteresse, som du skal ud af huset for at deltage i. Mange fritidsinteresser ligger senere jo ældre man bliver. Ville dine forældre mon acceptere, at du er afsted til det efter kl 19?

Jeg tænker du er nødt til at fortælle dem, hvordan du har det. Du kunne jo en aften, når lillebror er puttet, bede din forældre om en snak. Sig du har brug for, at I får sat jer ned og virkelig snakker om dette. At de giver sig tid til at lytte til dig og det du synes er vigtigt. Fortæl dem, at du er nysgerrig på, hvorfor de har sat de regler, de har og om der bare er én af reglerne I sammen kunne prøve at ændre?
Hvis reglerne bliver ændret, er du nødt til at vise dine forældre, at de kan stole på dig. Hvis du fx får ændret reglen om kl 19 til kl 21 så husk at overholde den. Lad vær' med at komme hjem fra en kammerat kl 21.15. Respekt avler respekt. 

Hvis du kan få ændret én regel og vise dine forældre, at de kan stole på dig, så kan det være at snoren bliver længere og længere. Der skulle jo gerne være plads til at du får regler, der passer til en på 15 år. Og din lillebror til en på hans alder.

Nogen gange kan det være nemmere at tale med en af sine forældre først, måske er der en af dem, som taler bedst med? Så kunne I to vende det sammen. Og måske den forælder kan tale med den anden om det. Så I kunne tale alle tre sammen til sidst, hvis det er. Måske ved du, hvad der ville virke bedst og kan forsøge med det, du tænker er bedst at gøre.

Håber du får snakket med dine forældre og de lytter til dig. Vi har faktisk også en ForældreTelefon 35555557, som dine forældre er velkomne til at ringe til, hvis de har brug for det?

Hvis du har brug for at snakke lidt mere med os inden eller efter du har snakket med dem, er du velkommen til at ringe til os på 116111. Du kan også skrive til os på chat eller sms 116111. 

Kærlig hilsen 

BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat