Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Veganer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16

Tak for dit brev, som slet ikke er for langt. Det er tydeligt, at du har sat dig rigtig godt ind i, hvad det vil sige at være veganer. Og at du også har været inde og læse om, at der er noget forskning, der tyder på, at det kan være gavnligt for gigtsmerter. Jeg kan godt forstå din beslutning og kan se, det er noget, du har overvejet grundigt og i lang tid. Jeg vil rigtig gerne forsøge at give dig nogle idéer til, hvordan du kan få snakket det igennem med din mor.

Der er ikke noget usundt i at være veganer. Det er bare vigtigt, at man stadig sørger for at få nogle proteiner i kosten, da musklerne i kroppen skal bruge proteiner. Heldigvis kan man også få proteiner gennem andet end kød, æg og mælkeprodukter. Proteiner kan man fx få ved at spise mad med kikærter. Du har også talt med din læge om, det er rigtigt godt.

Hvordan er dine muligheder for at spise vegansk på efterskolen? Du er jo nogle måneder endnu på efterskole, og derfor kunne det være godt, hvis du undersøgte mulighederne for at spise vegansk på skolen. Har du en god lærer, du kunne prøve at snakke med, om der kunne findes nogle veganske løsninger for dig i kosten?

Du ønsker i dit brev nogle idéer til, hvordan du kan få fortalt det til din mor. Jeg tænker, at der kan være flere ting, det kan handle om for din mor. Måske vil din mor være bange for, at det bliver for dyrt med mad. Så måske kunne du finde nogle opskrifter på noget vegansk mad, som ikke er dyrere end den mad, I plejer at spise? Måske vil din mor ikke bryde sig om, hvis hun skal spise noget andet, fordi du vil være veganer. Måske kunne du finde nogle retter, hvor der i stedet for noget fx kød til dig var et vegansk alternativ? Altså så din mor og dine søskende kunne få fx en frikadelle, mens du lavede en bøf af mosede kikærter og andet grønt? Måske tænker din mor, at det bliver besværligt, hvis hun skal lave flere forskellige slags mad. Her kunne du måske tilbyde at lave maden eller en del af den – fx dit alternativ? Måske kunne du prøve at snakke med din mor om nogle af de ting? Jeg synes, du har nogle rigtig gode argumenter for din beslutning og nogle gode pointer.

Nogle gange kan det være svært at få startet sådan en samtale. Frygten for, hvordan den anden reagerer, kan nogle gange godt bremse en i at fortælle det, der er vigtigt. Specielt, hvis man som dig tidligere har oplevet, at det kan være svært. Heldigvis viser det sig også nogle gange, at reaktionen ikke er, som man inden har frygtet. Jeg tror det er vigtigt, at du viser din mor, at det her er noget, der er rigtig vigtigt for dig. Det kunne du måske gøre ved at vise dit brev her til brevkassen – evt. sammen med mit svar? For i brevet fortæller du nemlig på en rigtig fin måde, hvorfor det her er så vigtigt for dig. Samtidig giver et brev også mulighed for, at din mor kan overveje, hvordan hun bedst kan reagere. Måske kunne du i brevet foreslå hende, at I mødtes på et bestemt tidspunkt og snakkede om, hvilken løsninger, I kunne finde frem til.

Jeg kan godt forstå dit ønske om, at din mor accepterer de større beslutninger, du træffer i dit liv. Og da der ikke er noget farligt eller risikobetonet i at være veganer, kan jeg godt forstå din holdning om, at det er noget, du selv bestemmer. Om få år er du myndig, og derfor er det rigtig positivt, at du selv begynder at træffe nogle beslutninger omkring, hvordan du ønsker at leve dit liv. Og inden længe har du også mulighed for fritidsarbejde. Der findes manges sider, hvor du kan få inspiration til vegansk mad, der er mange muligheder for at leve vegansk, uden at det bliver dyrt. Derfor tror og håber jeg på, at dig og din mor kan finde frem til en god løsning, I begge kan trives med. Hvis du har brug for at snakke eller fortælle om, hvordan det er gået, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat