Brev

Udsat for passiv rygning

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Du har fuldstændig ret i alle dine argumenter, og jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at dine forældre ikke vil tage det hensyn, du har brug for.

Det er rigtig svært at få andre til at ændre på ting, hvis de ikke er med på den selv, så det kan nemt være, at du aldrig får dem til at ændre på deres vaner. Desværre!

Du skal dog aldrig give op. Du skal blive ved med at prøve. Du kunne fx prøve noget af følgende: 

1. Prøv at tale med dem om, hvorfor de ikke vil tage det hensyn? Er der noget, der forhindrer dem i det?

2. Prøv at tale med dem om sundhed eller hvor mange penge de ville spare, hvis de holdt op eller bare skar ned på forbruget af cigaretter. Få evt. nogen til at hjælpe dig med at tale med dem om det.

3. Tal med din læge om risikoen for dit helbred, når du har brokitis og udsættes for røg i hjemmet. Dette punkt er særdeles vigtigt! Måske kan lægen tale med dine forældre.

Hvis absolut intet af det virker, så kan du prøve at trække dig væk, hver gang de tænder en cigaret. Her tænker jeg, at du kan gå ind på dit værelse. På den måde viser du dem, at de har et valg: Enten kan de være sammen med dig eller også kan de ryge. Det er helt okay at trække sig, hvis man udsættes for røg eller andet, man ikke bryder sig om. Og det er også helt okay at åbne vinduer, hver gang der tændes en cigaret.

Men jeg tænker, at nogen skal hjælpe dig, for det er alt for stort et ansvar for dig at skulle få dine forældre til at stoppe med at ryge. Så tænk på, hvem du kan tale med, som vil kunne hjælpe dig med at få dine forældre til at forstå, hvordan du har det med deres rygning.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat