Brev

Tror mor har mentale problemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år,

Jeg kan godt forstå, hvis du føler, at du snart har fået nok af, at din mor hele tiden skal blande sig i, hvordan du ser ud, og hvad du gør.

Det lyder som om, din mor er meget bekymret for, at der skal ske dig noget – eller at du måske skal begynde at snakke med nogle drenge, hvilket, jeg kan forstå, går imod nogle traditioner i den religion, I har?

Uanset hvad har du ret til et privatliv, og det er ikke OK, hvis din mor skal tjekke og bestemme alt, hvad du gør. Selvom det virker som om, din mor slet ikke er til at tale med, tror du så, du alligevel vil kunne nå ind til hende, hvis I en dag snakker om det stille og roligt?

Hvis du f.eks. spørger hende, om hun har tid til at snakke en dag – bare dig og hende? Måske kunne I lave en kop te og sætte jer sammen et sted, hvor I ikke bliver forstyrret?

Nogle gange kan det være svært at tale om sådan noget i hverdagen – enten fordi at man måske tager det op på et tidspunkt, hvor man er vred, fordi man lige har fået et forbud mod noget – eller fordi der er alt muligt, der kan forstyrre.

Så selvom man ikke tror, man kan få en god samtale, kan det nogle gange alligevel lade sig gøre, hvis man har god tid og ro til det.

Hvis du ikke synes, du kan snakke med din mor overhovedet – ville du så kunne tale med din far, uden din mor er der? Så kan det være, at han kan tale med din mor?

Jeg kan godt forstå, du føler, din mor har nogle mentale problemer, når hun skælder dig ud over ingenting, og når hun hele tiden skal have styr på, hvad du laver, og hvem du snakker med. Men måske er der noget, f.eks. i jeres religion, der gør, at din mor føler, hun hele tiden skal passe på dig? Derfor vil det måske også hjælpe på hendes nervøsitet, hvis I snakker sammen – og hvis du fortæller hende, at hun altså godt kan stole på dig.

Det kan også være, at du har brug for at snakke med én, der ikke er i din familie. Måske er du i kontakt med andre voksne? Det betyder ikke så meget, hvor du kender den voksne fra – så længe du stoler på hende/ham.

Du er også meget velkommen til at SMS’e eller ringe herind til BørneTelefonen på nummer 116 111 eller skrive til os på Chatten. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvem du kan snakke med, hvis det ikke kan være din mor eller far. Og vi vil også meget gerne snakke med dig om, hvordan du kan snakke med dine forældre, hvis du har lyst til at prøve det.

Det er i hvert fald rigtig godt, du har skrevet herind, for du har ret til at have dine egne interesser, og til at have et privatliv – f.eks. på din telefon. Nogle gange kan det være nødvendigt, at ens forældre skal se ens telefon, hvis de f.eks. er bekymrede for, om man er i “fare”, men det virker slet ikke som om, du har givet din mor grund til at tro, at du er på vej ud i noget “farligt”.

Jeg håber, du kan få en rigtig god snak med din mor eller far. Ellers er du meget velkommen til at ringe eller skrive til os, og så kan vi sammen finde ud af, hvad du ellers kan gøre.

De bedste hilsner
BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat