Brev

Træt af det hele

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng

Hvor er det godt, at du skriver herind om, hvordan du har det. Dit brev giver en fornemmelse af alle de forskellige følelser og tanker, du har. Det er godt, at du er stoppet op og tænker over, hvordan du kan få hjælp. Tak for dit brev.

Du skriver, at du ikke vil tale med nogen om det, og at du ikke taler så meget om dig selv. I den situation, du er i nu, er det vigtigt at få hjælp fra andre, så det kan blive anderledes – du kan nemlig få det anderledes. Når man går med tanker om, at man har en depression og oplever selvmordstanker, er det vigtigt at få hjælp fra professionelle. Det her svar vil derfor blandt andet handle om, hvordan du kan få hjælp. Mit svar er lidt langt, det håber jeg er okay.

At have en forælder med cancer

Der kan opstå rigtig mange tanker og bekymringer, når ens forælder har fået cancer. Pludselig kan hele ens liv og hverdag blive vendt op og ned, og det er noget andet, der optager ens tanker. Det kan for eksempel være, hvad der vil ske ens forælder, eller at man selv har det anderledes end man plejer, og ikke synes man vil fortælle det til andre. Det kan også gøre, at man oplever at have mindre overskud. Nogle oplever også, at de ting man før gik op i, får en anden betydning. Det kan gøre, at man reagerer anderledes end tidligere eller pludselig bliver ramt af ting andre siger, som man normalt ikke tænkte så meget over, som du skriver i brevet omkring dine venner og deres kommentarer. Det er ikke sikkert, at dine venner ved, hvordan du faktisk har det. Måske vil det være rart for dig, at de ved, det er noget som fylder hos dig. Hvad tænker du om det?

At føle sig trist og træt

Nogle gange kan man opleve at have mindre overskud, flere triste følelser og tanker samt ikke at have den samme lyst til at være sammen med andre ligeså ofte, som man plejer. Det kan skyldes flere ting, og det hænger ofte sammen med, at man oplever noget, som er svært. Nogle gange kan det opleves, som om de triste følelser kan være selvforstærkende. Det kan være som en negativ spiral, der gør, at det er svært at komme ud af tristheden. Gad vide, om du har oplevet det? Det er vigtigt, at du ikke lukker dig helt inde med dine triste følelser og tanker. Hvis du ikke fortæller til andre, hvordan du har det, har de ikke mulighed for at hjælpe dig.

En mulighed er, at du taler med din læge om hvordan du har det. Din læge kender til at have det, som du beskriver i brevet, og kan hjælpe dig med, hvad der kan gøres. Det er for eksempel din læge, som kan gøre, at du kan komme til en psykolog. Psykologer kan hjælpe, hvis man oplever at have en depression og selvmordstanker. For nogen er det også rart at tale med nogen, som man ikke er sammen med til dagligt. En start kan være at bestille en tid, og bagefter kan du tænke over, hvordan du kan få det sagt.

En anden mulighed er at tale med en rådgiver fra Headspace, som er i forskellige byer i Danmark. Hos Headspace kan du tale om lige det, der fylder. Du kan trykke på det her link for at komme ind på deres hjemmeside: http://www.headspace.dk/faa-hjaelp

Jeg håber, at det her svar kan være en hjælp for dig. Nogle gange kan man opleve at være trist og føle, at der er mange ting, som fylder. Du har vist styrke og gå-på-mod ved at skrive herind. Det tænker jeg, at du kan bruge til at tale med andre om det og få hjælp. Det er meget vigtigt at få talt med nogen om dine tanker om selvmord. Du er velkommen til at ringe til BørneTelefonen for at tale videre om, hvordan du kan få hjælp, og du kan evt. henvise til det brev, du har skrevet (som i øvrigt ikke er spor dårligt formuleret - tvært imod har du meget detaljeret beskrevet dine følelser, og det tænker jeg må have krævet både mod og styrke).

Mange tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat