Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Svigt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Jeg håber, at det har hjulpet dig at skrive brevet og få det ud.

Hvor er du ansvarsfuld og en fantastisk storesøster. Jeg tænker på, om du mon er for ansvarsfuld? Det er ikke din skyld, at dine forældre skal skilles. Jeg kan godt forstå, du får tanken om, at det kan have noget at gøre med, at du ikke er der til at hjælpe. Men der skal mere til end det, når voksne vælger at flytte hver for sig. Det er dejligt, at du tænker på din lillebror, men også her skal du huske, at det ikke er dit ansvar at passe på din lillebror. Selv om du ikke er der hver dag, mon han så ikke ved, at du elsker ham og vil hjælpe ham, så meget du kan?

Jeg bliver nysgerrig efter, om du kan tale med dine forældre om din følelse af, at du svigter din lillebror? Måske kan det hjælpe dig at få det sagt højt? Det kan måske give dig troen på, at din lillebror får støtte fra dine forældre og nok skal klare det. På den måde kan dine forældre være med til at tage noget af det ansvar, du føler, væk fra dine skuldre.

Jeg kan godt forestille mig, at stemningen i huset må være anderledes og også svær at være i. Det er godt tænkt, at den dårlige stemning måske har forandret sig, nu hvor din far er flyttet i lejlighed. Sådan kan det sagtens være. Du kan tænke på efterskolen på den måde, at det er godt for dig, at du kan være der i nogle af weekenderne? Det frirum kan måske give dig mere energi til at holde ud at være hjemme i de weekender, hvor du skal det.

Når der sker store forandringer i ens liv, så kan det være svært at koncentrere sig om andet end tankerne. Det er super godt, at du har tænkt på at tale med en voksen om, hvordan du har det. Jeg tænker, at du skal vælge en voksen, som du har tillid til. På nogle efterskoler har man voksne, der fungerer som kontaktlærere. Hvis du har det, så kunne du jo overveje ham eller hende. Det kan også være en helt anden lærer eller en anden voksen. Hvad med de voksne i køkkenet? Eller en af skolens ledere? Det kan også være en voksen i din familie fx en moster, faster eller bedsteforælder.

Kender du den her side https://bornetelefonen.dk/tema/skilsmisse Her kan du blandt andet læse om det at føle skyld over, at ens forældre skal skilles. Måske kan du sammen med en voksen kigge på siden? Nogle gange kan det være nemmere at tale ud fra noget fælles man kigger på, frem for at du fra starten skal fortælle, hvad du synes, der er svært.

Hvordan havde du det efter du havde skrevet brevet? Følte du dig mere lettet? Hvis du gjorde det, så prøv at tænke på, at det sikkert også vil føles godt, at få sagt dine tanker højt til en voksen. Der er også den mulighed at bruge det at skrive til at få tankerne ud. Har du nogensinde skrevet dagbog? Måske kan det være en hjælp for dig.

Jeg har givet dig nogle forskellige ideer, som jeg håber, du kan bruge til noget. Du er altid velkommen til at skrive igen eller ringe på BørneTelefonen på 116 111. Jeg vil ønske dig rigtig meget held og lykke til at passe på din lillebror – men mest af alt på dig selv.

Mange kærlige tanker fra BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat