Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Storesøster truet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13. årig pige.

Tak for dit brev. Puha, du må være blevet meget forskrækket da du så billederne på din søsters telefon. Og ja, det er svært at forstå, at folk kan finde på at true folk med den slags. Men desværre sker afpresning med billeder på de sociale medier ofte. Også selvom det er dybt ulovligt. Men hvor det godt, at du skriver herind for at få et råd. For det er nemlig vigtigt, at man taler om sådan nogle ting.

Loven siger, at det er ulovligt, at dele dele billeder af en person der er nøgen eller ikke så meget tøj på, hvis personen ikke vil have det. Eller true med at gøre det. Desuden må man heller ikke dele seksuelle billeder af en person under 18 år. Og jeg kunne forestille mig, at din søster ligesom dig må være blevet utrolig bange, da hun modtog de beskeder.

Derfor er det bare så vigtigt, at man tænker sig rigtig godt om inden man sender billeder på snapchat. Og det er aldrig en god ide, at sende nøgenbilleder til andre. For man ved desværre aldrig, hvor de kan ende henne. Samtidig er det også vigtigt at sige, at det ikke er din søsters skyld. Din søster vidste jo ikke, at det her ville ske.

Der er flere ting, du kan gøre. Jeg tænker, at det er vigtigt, at du deler dine oplevelser med nogle, så du ikke skal gå alene med det. Hvis du har mod på det, kan du fortælle din søster, at du set billederne. Måske vil din søster først blive sur på dig. Men så skal du forklare hende, at det ikke var med vilje og, at det kun var fordi du ville lave en joke med hende.

Det er også vigtigt, at du fortæller hende, at det hun har oplevet er ulovligt. Og hvis hun ved hvem fyren er, er det muligt at melde det til politiet. Måske vil din søster faktisk synes, at det er rart, at du ved det. For det er sikkert også ubehageligt for hende, at gå alene med det. Måske vil hun have lyst til at ringe ind til os på 116 111? Vi kan tale med hende om, hvad hun kan gøre.

En anden ting du kan gøre er, at fortælle dine forældre det. Jeg ved godt, at det kan være utrolig svært, at sige sådan nogle ting til ens forældre. Men jeg synes du skal gøre det. For de vil uden tvivl kunne hjælpe dig og din søster. Og hvis de alligevel er i tvivl om noget, kan de ringe på ForældreTelefonen på 33 35 35 57.

Du også sige det til en anden voksen. Det kan være en lærer, eller en anden voksen som du stoler på.

Hvis du synes det er for svært, kan du også skrive et brev eller en sms til din søster eller dine forældre. Eller vise dit brev til mig og mit svar. Nogle gange kan det være lettere.

Din søster er meget heldig med, at hun har en lillesøster som dig.

Jeg håber du kunne bruge mine råd. Ellers er du til enhver tid velkommen til, at kontakte chatten eller ringe herind til Børnetelefonen.

De aller bedste hilsener fra Børnetelefonen.

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat