Brev

Storebror

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år,

Det må ikke være rart at blive råbt og skreget af hver dag af sin storebror. Selvom han har GUA gør det stadig ondt at få sårende ting at vide.

Jeg kan godt forstå hvis du bliver ked af det. Mon du også kan føle at det er irriterende, at der ofte skal tages hensyn til at din storebror har GUA? – og mon du føler, at du får mere skældud fordi det ikke er dig har GUA diagnose?

Jeg ved fra andre børn, der har søskende der har forstyrrelse i deres udviking, at de kan føle sig overset af deres forældre. Man kan føle, at ens forældre ikke kan overskue at snakke med en, hvis de bliver kede af det. Ofte kommer man til at gå med de følelser for sig selv og lader være med at sige til sine forældre, hvordan man har det. Kan du mon genkendende det?

Jeg tror dog, at hvis dine forældre vidste, at du bliver ked af din storebrors opførsel, at de ville prøve at hjælpe med hvordan det kunne blive bedre Det kan være aftaler om, hvad I kan gøre for at de sårende ord ikke rammer dig. Måske kan det være GUA'en din storebror skælder ud på - det er jo den diagnose der forstyrrer ham og den der er med til, at han råber af dig. Vil det være en idé, du kan foreslår at I snakker om derhjemme? Sådan en diagnose kan man måske skælde rigtig meget ud, uden at den bliver ked af det på samme måde som vi mennesker gør - lyder det helt skørt eller er det en idé? 

Jeg ved også, at andre har haft glæde af at snakke med andre voksne de har det godt med. Det kunne f.eks. være en lærer eller en pædagog i fritidsordningen. Det kan også være, der er søskendegrupper i en forening for GUA - måske ved dine forældre mere om det. Hvad tænker du om det?

Jeg håber i hvert fald, at du vil snakke med dine forældre eller en anden voksen om hvordan du har det, så du kan få det bedre. Du skal nemlig ikke finde dig i at blive kaldt sårende ting hver dag.

Du er også altid velkommen til at kontakte os på 116111.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat