Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Storebror ser lille søster

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år.

Du har gjort dig mange tanker om, hvordan din lillesøster bedst kan få et godt skoleliv. Hvor er du dog en opmærksom og betænksom storebror! Din lillesøster er heldig at have en bror, der ser, når hun ikke har det godt, og har lyst til at hjælpe hende til at få det bedre. Du er guld værd!

Jeg kan godt forstå, at du synes, at det er en svær situation. Du kan se, at din mor allerede gør en masse, men også at din lillesøster stadig er trist og har det dårligt.

Jeg synes, du skal fortælle din mor, hvad du ser. Mon ikke det vil være en stor lettelse for dig ikke at gå alene med bekymringen for din lillesøster? Og jeg tror, din mor vil blive rigtig glad for at mærke, hvor omsorgsfuld en bror, du er. Og måske ser du noget, som din mor har overset? Tal derfor med hende om de ændringer, du ser hos din søster og fortæl, at du tror, at din lillesøster vil få det bedst ved at skifte skole. Måske har din mor allerede tænkt over, at det kan være en mulighed?

Jeg synes også, du skal tale med din lillesøster. Hun vil sikkert være rigtig glad for, at du fortæller hende, at du kan se, hun har det skidt. Nogle børn prøver at skjule, at de er kede af det – og bliver så lettede, når nogen alligevel fortæller, at de godt kan se det. Så kan du også tale med din søster om det at skifte skole.

Det er ikke altid nemt at skifte skole. Det kan derfor være, at din mor og din søsters lærere beslutter sig for at hjælpe din søster i klassen. Når der er mobning i en klasse, så er det hele klassen, der har problemer. Det er aldrig den, der bliver mobbet, der er problemet. Derfor vil alle i klassen få det bedre, hvis problemerne løses i fællesskab.

Alle skoler skal have en mobbepolitik, og skolen skal hjælpe med at få løst klassens problemer, så alle er trygge ved at komme i skole. 

Nogle gange kan det dog også være en god løsning at skifte skole og starte på en frisk. Så er det vigtigt, at din mor og søster får en snak med den nye skole om, hvad de har været svært på den gamle skole. Så din søster får hjælp til en god start i den nye klasse.

Hvis din mor kunne have brug for at få gode råd omkring, hvordan hun kan hjælpe din søster, er hun meget velkommen til at ringe på forældretelefonen på: 35555557. 

Jeg håber meget, at I finder en god løsning for din søster, så hun kan blive glad for at komme i skole. Du er meget velkommen til at ringe på BørneTelefonen, hvis du vil snakke lidt mere om det. Også hvis du har lyst til selv at få en snak om, hvordan det er at være bror til en, der har det svært.  

De bedste hilsner,

BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat