Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

sorg & selvhad

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 13 årige pige

Jeg kan sagtens forstå, at du har det skidt– du har mistet din mor. Det må være en stor sorg for dig. Det, du har oplevet, er nok et barns største mareridt. Det er derfor rigtig godt, at du skrev herind. Jeg vil gøre mig umage for at give dig svar på dine spørgsmål.

Først vil jeg fortælle dig, at de følelser og tanker, du gør dig omkring din mors død, er fuldstændige almindelige. De fleste som mister et familiemedlem får skyldfølelse og kommer ud i tanker som, Hvad nu hvis jeg havde været sødere, mere velopdragen, dygtigere i skolen osv. Det er fuldstændig ulogiske tanker, og alligevel kommer de. Jeg håber, at du ved, at det på ingen måde er din skyld, at din mor døde. Kræft er en sygdom, som ingen kan være herre over.

Hvor lyder det bare dejligt, at din mor vågnede op og fortalte dig, at hun elskede dig. Jeg er sikker på, at hun mente og følte det. Det var så vigtigt for hende, at du skulle vide det, så hun vågnede op for at kunne fortælle dig det. Det minde skal du gemme i dit hjerte og varme dig ved. Husk det minde, når du får nogle af de dumme tanker og følelser. For selvfølgelig elskede din mor dig præcis, som du er. For hende vil du altid være perfekt.

Du oplever, at mange tager afstand fra dig. Desværre er det også helt almindeligt og noget mange, der har mistet, oplever. Det ikke i nogen ond mening, men simpelthen fordi de ikke ved, hvad de skal sige eller gøre. Måske kommer det også til, at minde dem om, at de selv kunne miste. Og det vil de fleste helst ikke tænke på.

I Danmark har vi ikke tradition for at tale åbent om døden. Derfor har de fleste ikke et ”sprog” de kan bruge. Men det er vigtigt at få talt om sorgen alligevel. Derfor kan du overveje at tale med din far om at komme i en sorggruppe for børn/unge. I Kræftens Bekæmpelse har de sorggrupper, hvor man kan mødes og tale med andre i samme situation. Det kan være, at du er mere klar til at tale om det nu, hvor det er kommet lidt på afstand. De fleste som har været i en sorggruppe fortæller meget positivt om det, at være sammen med nogen, som kan forstå det, man har oplevet.

Sorg er ikke noget som går væk, men noget du med tiden lærer at leve med. Særligt hvis det er noget, du kan få lov til at dele med andre. Taler du og din far mon om din mor? Din far og bror savner hende sikkert også meget. Og selvom det kan være svært at se sin far og lillebror ked af det, så kan det sikkert hjælpe jer alle tre at tale om din mor, og det I oplevede sammen med hende. 

Lige nu er det sommerferie. Men overvej, om det kunne være en hjælp for dig at tale med en af dine lærer om din sorg. Han eller hun vil nemlig kunne støtte både dig og dine klassekammerater i at kunne tale om din sorg, hvis du fx bliver ked af det henne i skolen. 

Jeg håber, at jeg har fået svaret på dine spørgsmål og hvis ikke, så skriv gerne igen. Eller ring til os på 116111. Kig også på hjemmesiden her: http://www.bornungesorg.dk/
Den vil måske kunne hjælpe dig videre. 

De bedste tanker og et stort knus til dig fra Børnetelefonen

 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat