Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Slået i skole og hjem

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det lyder til at være nogle voldsomme slåskampe dig og din lillebror. Jeg tænker at, I begge bliver bange for hvad der sker, når der kastes med saks og han råber, at han vil dræbe dig og tror, at han måske har hentet en kniv i køkkenet. Jeg synes, at det lyder til at være meget ubehageligt for jer begge.

Det lød ikke til, at jeres far hjalp jer med at blive gode venner igen, men at slåskampen stoppede, da han kom hjem. Er det mon rigtigt forstået? Hvis man har været så meget uvenner, er det rigtig vigtigt, at man får snakket om hvad der egentlig skete. Så man kan blive gode venner igen, men også så man kan snakke om, hvordan man kan undgå at det kommer så langt ud en anden gang – altså finder ud af, hvordan man kan løse uenigheder på en mere stilfærdig måde end at kaste ting efter hinanden. Det kan være aftaler om, at I går på jeres værelser indtil I kan snakke sammen osv. Din lillebror syntes sikkert heller ikke, at det er rart at være uvenner med dig.

Det er godt, at få hjælp fra en voksen til at snakke om den konflikt, man har haft. En voksen kan hjælpe til med at styre snakken, så I begge får sagt det, I gerne vil, og hjælpe jer med at finde ud af, hvordan I kan undgå, at det sker igen. Du kan måske snakke med dine forældre, din lærer eller en i din familie om, at jeres skænderier bliver så voldsomme og I har brug for hjælp til ikke at blive uvenner hele tiden. Hvis du fx snakker med din lærer om uvenskabet med din lillebror, har han/hun måske nogle forslag eller kender en voksen, I kan få hjælp af. Det kan fx være lærerne på skolen, som kan snakke med jer, eller der er måske kommunens gratis rådgivning til børn og familier.

Jeg tænker også, at det er rigtig vigtigt, at dig og din lillebror kan lave nogle ting sammen som er hyggelige – evt. også sammen med en voksen – så I også får nogle gode oplevelser sammen. Det kan være at bage sammen, drikke en kop te, spille spil sammen, se en film eller hvad I to kan aftale. Så I også får gode oplevelser og de kommer til at fylde mere end uvenskab og slåskampe. Det kræver selvfølgelig, at I begge har lyst til at vende uvenskab til venskab og erstatte slåskampe med gode og hyggelige ting sammen.

Du kunne måske starte med at snakke med din lillebror om, at du synes, at I skal være venner og snakke sammen og høre ham om, hvad han synes om det. Det er nok bedst, en dag hvor I har det ok med hinanden, og måske også mens din far (og mor), er der. Det kan fx være mens I spiser aftensmad. Du kan evt. foreslå, at I laver noget hyggeligt sammen i familien. Det kan være at tage på en tur, spille spil, bage en kage eller se en film. Når I har prøvet det, kan dig og din lillebror prøve, at lave nogle hyggelige ting sammen, hvor det kun er jer to. Hvordan synes du, det lyder?

I forhold til at din far også har slået, truet dig og siger grimme ting til dig, er det også rigtig vigtigt, at du får fortalt din lærer, eller en anden voksen om det, for det er ikke i orden. Man kan få hjælp fra en lærer fx til, at en fra kommunen kommer ud og snakker med jer og om, hvordan I kan være familie uden vold. Jeg forstår godt, din tvivl om du vil væk fra din far eller ej. Det er ikke sikkert, at det ender med, at du kommer væk fra ham. Det kan også være, at I får tilbudt noget hjælp fra en psykolog eller familieterapeut, så din far holder op med at slå, true og sige grimme ting.

Du kan også få hjælp til at sige det til kommunen fra en af BørneTelefonens bisiddere. 

Til sidst vil jeg råde dig til, at snakke med din lærer eller skolens AKT-lærer om de ting, du bliver udsat for i skolen, for det er selvfølgelig ikke i orden, og det skal stoppes.

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og at du snart får det godt igen både derhjemme og på skolen.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat