Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skuffelse

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Tak for dit meget ærlige brev om traditioner. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil prøve at have en dansk jul. Du har så meget ret i at julen fylder alle steder i december, i skolen, i tv, i byen og i det, som vi snakker om.

Meget af det, som også hører sig til i julen og december, er noget, som I måske allerede har i din familie, nemlig hygge med familie, bagning, stearin lys, julekalender i tv. Hvis I ikke gør det i din familie, tænker jeg, at det kan du godt foreslå. I kan gøre uden at det behøver betyde, at det skal gå udover jeres traditioner. I kunne snakke om at lave en bagedag, tænde lidt flere stearinlys. Måske se julekalender og måske bare hygge lidt mere sammen.

Det er vigtigt, at dine forældre ved, at du gerne vil prøve at få noget af den hyggek, du savner i december. Det betyder ikke, I ikke skal have jeres egne traditioner. Jeg ved fra andre familier, at der er rigtigt mange måder at holde jul og december. Kunne du foreslå dine forældre, at I prøvede her i december at gøre noget fra den danske tradition? Det er vigtigt, dine forældre kender til dine ønsker og tanker, hvis I sammen kan ændre lidt på det.

Har du mon fortalt i skolen om jeres traditioner omkring jul? Jeg ved fra andre, at det kan være rigtig rart at få lov at fortælle, hvilke traditioner man har derhjemme. På den måde kan man også opleve at være lidt glad for det, man har af tradition. Måske kunne du invitere nogen hjem og lave noget af det mad, som I spiser i december. Det kan også være, at du sammen med en veninde kan aftale, at køber/laver gaver til hinanden?

Det er meget forskelligt hvor mange gaver man får og hvor store de er. Kunne du fortælle dine forældre, at det betyder meget for dig at få en gave. I kunne måske aftale, at du fik noget, du ønsker dig i december? Det er ikke helt det samme som juleaften. Men det kan så være den måde, du får en gave på.

Nu håber jeg, du kan bruge svaret. Selvom jeg godt ved, at det måske er svært at få taget hul på de snakke med dine forældre. Men jeg håber, du holder fast i dit mod og får åbnet op for dine drømme og ønsker.

De kærligste hilsner fra BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat