Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skjult forhold

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16-årige pige

Tak for dit brev, som forklarer dit svære dilemma meget fint. For en god ordens skyld: Du må ikke frygte, at jeg læser dit brev som et spørgsmål om, at du er en pige med en undertrykkende muslimsk familie, som du gerne vil slippe væk fra. Tværtimod. Du fortæller, at du klarer dig godt, at din familie er kulturelt og religiøst tolerant, og at du elsker dem og de dig. Især det sidste er det vigtige.

Din familie tolererer bare ikke kærester – dvs. sex før ægteskabet – i hvert fald ikke før du er i 20´erne. Her tror jeg, de fleste danske forældre for bare 40-50 år siden ville have været 100 % enige med dine afghanske forældre. I 2017 opfattes sex bare slet ikke som ”livsfarligt” blandt etniske danskere. Sikkert fordi sex ikke automatisk medfører børn nu.

Det ved dine forældre selvfølgelig også godt. Men deres værdier om, hvordan en pæn pige skal opføre sig, er svære at ændre af kulturelle grunde. De vil gerne passe på dit ry, så det er godt og uden ”pletter”. De ser dig som et barn, fordi du er DERES barn.

Din generation af unge med anden etnisk baggrund kommer nogle gange i klemme mellem jeres forældres værdier og det danske samfund, som slet ikke respekterer de værdier længere. I dag er værdien snarere, at sex før ægteskab er godt, så man er sikker på at gifte sig med en person, som man også passer sammen med intimt.

Jeg spekulerer på, om der kan laves nogle kompromisser? Kunne du til en start fortælle din mor, at du har mødt en fyr, som du er kommet til at holde meget af. Og at du derfor står i et dilemma mellem dine følelser og din lyst til at respektere dine forældres værdier. Du behøver ikke fortælle i første omgang, at I allerede er kærester. Og du behøver ikke fortælle, at du har haft sex med ham. For ind i mellem kan sandheden måske være for stærk.

Kunne du sige til dine forældre, at du elsker og respekterer deres holdninger, og at du ved, at de bare gerne vil passe godt på dig og dit gode rygte? Kunne du forklare dem, at deres værdier desværre ikke matcher det liv, du har mulighed for at leve i Danmark? At en kæreste i dagens Danmark ikke betyder farvel til uddannelse?

Hvis I får den snak, kunne du måske på sigt fortælle, at du er blevet kæreste med ham. Du kan evt. love dem, at du vil afholde dig fra at gå på gaden med ham lige nu, men at du gerne vil have at de møder ham. På den måde kunne de lære ham at kende, så han ikke er en ”farlig fremmed” mere.

Måske kunne det også være en mulighed, at din familie på sigt besøgte hans familie, så de kan føle, at I unge virkelig mener det alvorligt. Og så dine forældre kan opleve, at han kommer fra en god og ærlig familie? Jeg tror nemlig, at det måske kunne berolige dine forældre at tale med hans forældre.

Du ved bedst, om mine forslag overhovedet er en god idé. Men jeg tror ikke, at du kommer udenom, at du skal kæmpe med dine forældres traditionelle måde at se tingene på. Heldigvis er de på mange måder tolerante, så mon ikke der kan findes en løsning..?

Hvis du vil tale med nogen som kender til din problemstilling og garanteret har stor erfaring på præcis dette område, så kontakt RED+ Center.  Selvom du langtfra står i en meget dramatisk situation, så kan du sikkert alligevel have gavn af at tale med dem?

Du kan også altid kontakte os igen for mere rådgivning.

Kærlige hilsner fra BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør sangeren Clara og 15-årige Tiba tale om at have en udenlandsk baggrund og føle sig anderledes.

Religion og kultur Andre der hjælper

Amal Hayat

Hjælp til unge på vej ind og ud af radikalisering
Læs mere

Diskriminationslinjen

Rådgivning i forbindelse med diskrimination
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat