Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skilte forældre, vælger at få efternøler

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 

Tak for dit brev. Først får jeg lyst til at sige til dig, at det, du skriver slet ikke lyder egoistisk. Det er helt normalt og almindeligt, at du måske ikke synes, det er den bedste idé, at din mor og far virker opsatte på idéen om at få et barn. Jeg kan godt forstå dine bekymringer, og vil rigtig gerne forsøge at give dig nogle idéer til, hvordan du kan gribe dem an. 

Det er dejligt at læse om, at dine forældre stadig har bevaret den gode kontakt, selvom de har været skilt i cirka 14 år. Jeg kan forestille mig, at det må have gjort det nemmere for dig at være skilsmissebarn.  

Beslutningen om, dine forældre får et barn til, er naturligvis dine forældres egen beslutning. Men samtidig tænker jeg også, at det er fair nok, at du siger dine bekymringer højt. Fx er dine tanker om at du risikerer at blive en “anden forælder” til din lillebror eller -søster vigtige at få sagt højt. På den måde kan det måske undgås, at der er nogle forventninger, der ikke bliver indfriet. For som du selv kommer ind på, har du jo også dit eget liv, du skal leve.  Nogen kan også synes at det er mærkeligt, at ens forældre skal have et barn, når de nu er blevet en del år ældre. Der kan være mange tanker i spil om det.

Hvordan er dine snakke med dine forældre om de her ting gået? Føler du, at du kunnet fortælle dem åbent, hvordan du har det? Nogle gange kan man nemlig godt komme til at pakke nogle ting lidt ind, fordi man helst ikke vil såre andre. Er det noget, du kan genkende fra dine egne snakke med dine forældre? Hvis det er, vil jeg anbefale dig alligevel at få fortalt dem, hvordan du har det med tanken om at få en mindre søskende. Måske kunne du endda vise dem dit fine brev her til brevkassen – evt. sammen med mit svar? I brevet beskriver du nemlig på en rigtig fin måde, hvad du tænker og føler.  

Du skriver i dit brev om det at skulle vænne sig til tanken om at få en mindre søskende – og spørger, om der kan komme søskende jalousi. Naturligvis vil meget af dine forældres energi specielt i starten gå med at passe den lille – for han eller hun har nogle behov, han eller hun ikke selv kan opfylde. Søskende jalousi sker mest med mindre børn, der ikke selv er bevidste om, at de er jaloux og savner opmærksomhed. Og hvis aldersforskellen heller ikke er stor, vil den omsorg, forældrene giver den lille, minde om den, de giver eller lige er stoppet med at give til den lidt større. Din fordel vil være, at du kan udtrykke dine behov på en voksen måde. Hvis du synes, at dine forældre “glemmer” dig lidt, kan du sige det til dem – og foreslå noget, I kan lave sammen. Derfor tror jeg ikke, søskende jalousi vil komme til at fylde særlig meget for dig.  

Selvom du næsten kun kan se negative ting ved tanken om en mindre søskende, vil der også være en masse positive oplevelser, du vil kunne glæde dig til. Små børn gennemgår en fantastisk udvikling og lærer enormt meget nyt hver eneste dag. Samtidig vil I alle hurtigt lære barnets særlige personlighed at kende. I vil glædes over det første smil, de første skridt og det første ord. Og inden længe begynder han eller hun at sige og gøre ting, I alle vil synes er fantastisk og fortælle om til andre. Kort sagt er jeg overbevist om, at du også vil komme til at elske din lillesøster eller lillebror, hvis dine forældre beslutter sig for at få en efternøler.  

Jeg håber, du har kunnet bruge nogle af mine idéer og forslag, og I får en god snak om det, hvor du giver udtryk for dine tanker og bekymringer.

Jeg ønsker jer alle alt det bedste fremover. Hvis du får brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe 116111  

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat