Kære pige på 11
Det er klart, at du ikke ved, hvad du skal tro. For det er så forvirrende, når mor og far hele tiden fortæller dårlige ting om hinanden. På BørneTelefonen taler vi med mange unge, der som dig bor på skift hos en mor og en far - der taler dårligt om hinanden. De fortæller, at de altid føler sig lidt nervøse. For de må altid være ’på vagt’ for at undgå at sige ting, der kunne opfattes som enten forkert eller mærkeligt.
Som du selv så klogt skriver, så sluger det meget af din energi, at dine forældre skændes. Og du ikke har overskud til andre vigtige ting – fx går det ikke som smurt i skolen. Derfor håber jeg, at mit svar kan hjælpe dig lidt på vej.
Nogle gange kan det være svært for voksne at enes efter, at de er blevet skilt - og det er ærgerligt. Det, at dine forældre ikke kan sammen og skændes hele tiden, er på ingen måde din eller dine søskendes skyld. Det er et voksen-problem og noget din mor og far skal løse sammen. Du ved det sikkert allerede godt, men jeg skriver det alligevel.
Det er en god idé at fortælle dem om, hvordan det egentligt føles for dig, når de altid taler dårligt med og om hinanden. Måske kan det få dem til at lave om på nogle ting, som gør det lidt nemmere for dig og dine søskende. Men nogle voksne er så kede af det eller vrede over skilsmissen, at det kan være svært for dem at lave om.
Jeg tænker derfor, at det ville være godt, hvis du kunne tale med en voksen, som du kender godt… måske en bedsteforælder, moster, faster eller en helt anden. Måske kunne denne voksne også hjælpe dig med at tale med dine forældre? Det er også vigtigt at fortælle din lærer om, hvordan du har det. Mon du ville kunne det? Så kan din lærer og dig måske invitere dine forældre til et møde – hvor I sammen taler om, hvordan skolen og dine forældre bedst støtter dig i denne periode? Det er også en mulighed, at du viser både dine forældre og din lærer dit brev og mit svar.
Eller du kan sammen med dine søskende (hvis de er gamle nok til det) skrive et nyt brev. Uanset hvordan, er det godt, hvis I sammen kan komme til at tale med jeres forældre om, hvordan det er at være barn i jeres familie.
Måske ville det også være en hjælp for din mor og far at tale med ForældreTelefonen om, hvordan de bedst muligt får dig og dine søskende gennem denne tid. ForældreTelefonen har tlf. 35 55 55 57.
Jeg fornemmer på dit brev, at samværet også er noget mor og far skændes om. Jeg vil derfor nævne, at når du er over 10, har du ’initiativret’. Det betyder, at du kan bede Statsforvaltningen om at holde et møde med dine forældre og dig. Det kan fx være et møde om, hvor du skal bo. Eller hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos. Det kan også være noget helt andet, som du måske er ked af.
Initiativretten betyder ikke, at du selv kan bestemme. Det er dine forældre og Statsforfatningen, der bliver enige om det, der skal ske. Men de skal lytte til dig. Og de skal tænke over det, du siger. Hvis du en dag vil bruge din initiativret, kan du ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer på tlf. 20 60 05 50.
Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at følges med dig ind til mødet i Statsforvaltningen. Det, du fortæller bisidderen, bliver mellem jer. Med mindre bisidderen får noget at vide, der truer dig. Så står det i loven, at bisidderen skal fortælle det til kommunen. Du kan læse mere her: https://bornsvilkar.dk/radgivning/bisidning/hvordan-far-man-en-bisidder
Når du har prøvet nogle af disse ting, kan det være, at du har brug for at tale med os igen. For måske virkede noget på en anden måde, end du havde troet. Eller du har fået brug for nye eller andre ideer. Du kan ringe til BørneTelefonen tlf.116 111
Jeg håber på, at dine forældre kommer til at kunne snakke bedre sammen. Når det er styr på det, så kommer du helt sikkert få mere overskud til at snakke med de andre i skolen. Og du kan bruge tiden og energien på alle de ting, der er vigtige for dig lige nu. For det er bare så vigtigt!
Kærlig hilsen BørneTelefonen