Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skilsmisse og skoleproblemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11

Det er klart, at du ikke ved, hvad du skal tro. For det er så forvirrende, når mor og far hele tiden fortæller dårlige ting om hinanden. På BørneTelefonen taler vi med mange unge, der som dig bor på skift hos en mor og en far - der taler dårligt om hinanden. De fortæller, at de altid føler sig lidt nervøse. For de må altid være ’på vagt’ for at undgå at sige ting, der kunne opfattes som enten forkert eller mærkeligt.

Som du selv så klogt skriver, så sluger det meget af din energi, at dine forældre skændes. Og du ikke har overskud til andre vigtige ting – fx går det ikke som smurt i skolen. Derfor håber jeg, at mit svar kan hjælpe dig lidt på vej.

Nogle gange kan det være svært for voksne at enes efter, at de er blevet skilt - og det er ærgerligt. Det, at dine forældre ikke kan sammen og skændes hele tiden, er på ingen måde din eller dine søskendes skyld. Det er et voksen-problem og noget din mor og far skal løse sammen. Du ved det sikkert allerede godt, men jeg skriver det alligevel.

Det er en god idé at fortælle dem om, hvordan det egentligt føles for dig, når de altid taler dårligt med og om hinanden. Måske kan det få dem til at lave om på nogle ting, som gør det lidt nemmere for dig og dine søskende. Men nogle voksne er så kede af det eller vrede over skilsmissen, at det kan være svært for dem at lave om.

Jeg tænker derfor, at det ville være godt, hvis du kunne tale med en voksen, som du kender godt… måske en bedsteforælder, moster, faster eller en helt anden. Måske kunne denne voksne også hjælpe dig med at tale med dine forældre? Det er også vigtigt at fortælle din lærer om, hvordan du har det. Mon du ville kunne det? Så kan din lærer og dig måske invitere dine forældre til et møde – hvor I sammen taler om, hvordan skolen og dine forældre bedst støtter dig i denne periode? Det er også en mulighed, at du viser både dine forældre og din lærer dit brev og mit svar.

Eller du kan sammen med dine søskende (hvis de er gamle nok til det) skrive et nyt brev. Uanset hvordan, er det godt, hvis I sammen kan komme til at tale med jeres forældre om, hvordan det er at være barn i jeres familie.

Måske ville det også være en hjælp for din mor og far at tale med ForældreTelefonen om, hvordan de bedst muligt får dig og dine søskende gennem denne tid. ForældreTelefonen har tlf. 35 55 55 57.

Jeg fornemmer på dit brev, at samværet også er noget mor og far skændes om. Jeg vil derfor nævne, at når du er over 10, har du ’initiativret’. Det betyder, at du kan bede Statsforvaltningen om at holde et møde med dine forældre og dig. Det kan fx være et møde om, hvor du skal bo. Eller hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos. Det kan også være noget helt andet, som du måske er ked af.

Initiativretten betyder ikke, at du selv kan bestemme. Det er dine forældre og Statsforfatningen, der bliver enige om det, der skal ske. Men de skal lytte til dig. Og de skal tænke over det, du siger. Hvis du en dag vil bruge din initiativret, kan du ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer på tlf. 20 60 05 50.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at følges med dig ind til mødet i Statsforvaltningen. Det, du fortæller bisidderen, bliver mellem jer. Med mindre bisidderen får noget at vide, der truer dig. Så står det i loven, at bisidderen skal fortælle det til kommunen. Du kan læse mere her: https://bornsvilkar.dk/radgivning/bisidning/hvordan-far-man-en-bisidder

Når du har prøvet nogle af disse ting, kan det være, at du har brug for at tale med os igen. For måske virkede noget på en anden måde, end du havde troet. Eller du har fået brug for nye eller andre ideer. Du kan ringe til BørneTelefonen tlf.116 111

Jeg håber på, at dine forældre kommer til at kunne snakke bedre sammen. Når det er styr på det, så kommer du helt sikkert få mere overskud til at snakke med de andre i skolen. Og du kan bruge tiden og energien på alle de ting, der er vigtige for dig lige nu.  For det er bare så vigtigt!

 Kærlig hilsen BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat