Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skilsmisse og kærlighed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige pige

Tak for dit virkelig gode brev – du beskriver SÅ fint de mange følelser og bekymringer, de fleste børn oplever, når deres forældre skal skilles. De tanker og følelser, du har lige nu er altså helt naturlige. For du er selvfølgelig rigtig ked af det – og har endnu ikke helt vænnet dig til at det nye. 

Jeg lægger mærke til noget rigtig vigtigt i dit brev - som du også selv har set. Og det er, at du har rigtig mange mennesker, som holder af dig - dine forældre, dine venner og din kæreste. Når (eller hvis) du har det skidt, så har du nogen at gå til. Du står på et solidt fundament, fornemmer jeg.

Jeg synes, det er helt ok, at du har valgt én veninde at betro dig til om alle dine tanker – og så får dine andre veninder måske kun halvdelen af historien. Man kan ikke have fuld tillid til alle – og nogen snakker man bare bedre med end andre. 

Som du nok har oplevet, så kan alle dine venner nok ikke helt forastå, hvad du går igennem. Men jeg tænker, at de alligevel godt kan støtte dig. Derfor kunne det måske være rigtig rart for dig, at få fortalt dem, at du godt ved, at du lige nu ikke har så meget energi til at være sammen med dem. Men at det altså skyldes, at du bruger en masse energi og tanker på at vænne dig til, at dine forældre skal skilles. Så ved de, at det ikke skyldes, at du ikke har lyst til at være sammen med dem. Det kan måske give dig lidt ro? Og du skal nok blive mere energisk igen senere. 

Du skriver, at du har svært ved at forestille dig din fremtid opdelt i 2. Det forstår jeg godt! Jeg tænker derfor på, om du får talt med dine forældre om alt det nye der skal ske? Hvis du ikke, så vil mit første råd være: Fortæl dine forældre, at du helt frygter for et liv, hvor alt er opdelt i 2. Og hvor du altid skal være sammen med dem én ad gangen.

Måske kan I sammen finde frem til nogle nye, men stadig fælles måder at holde fødselsdage, juleaften, konfirmation osv. på? Det tror jeg godt I kan, fordi I er så heldige, at dine forældre er gode venner og kan tale sammen.

Jeg tror også, at du vil opleve, at din følelse af ensomhed vil blive lidt mindre, hvis du deler dine bekymringer mere med dine forældre. 

Selvom du går igennem en krise nu, så ser jeg tre store lyspunkter – som nok skal gøre, at du får det bedre igen: 1. Du er heldigvis glad for det meste. 2. Dine forældre har det godt sammen 3. Du har stadig mere lyst til at komme over i skolen end at blive væk. Det er så dejligt at læse. Samtidig er du meget dygtigt til at beskrive dine tanker og følelser- del dem derfor med alle dem, der holder af dig. 

Mange kærlige tanker her fra BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat