Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvmordstanker

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år

Når man har det skidt, kan det være svært at se hvor meget, der egentlig er at leve for. Og når man så samtidig ikke har sovet i mange nætter, så får man endnu svære ved at se det positive i livet. 
Derfor er det rigtig godt, at du nu beder om hjælp. 

Det er meget almindeligt, at vi mennesker er bange for at såre andre, især dem, der er tættest på. Derfor vil der nogle gange være ting, vi ikke får sagt. Men på den anden side, så er det mere sårende, når man finder ud af, at dem, man har tættest på, ikke har turdet at være åbne og ærlige overfor én.

Derfor vil jeg råde dig til at tale med en voksen - og gerne din mor. Din mor bliver helt sikkert ked af det på dine vegne, men du kommer ikke til at såre hende. Du kommer til at vise hende tillid, og det vil hun være dig meget taknemmelig for, forestiller jeg mig. 

Det er rigtig dejligt, når ens børn fortæller, hvordan de har det. Man skal vide, at de har brug for hjælp. Det er ikke altid nemt at se, og slet ikke hvis de ingenting siger. Så kan man komme til at tro, at det hele er helt fint, selvom det faktisk går rigtig skidt.

Hvis det er svært at tage hul på samtalen, så overvej at skrive et kort brev til hende, hvor du fortæller, at du føler dit liv går i stykker lige nu og har brug for hjælp til at komme tilbage på sporet igen. 

Sammen med din mor, kan du også prøve at finde en ny psykolog. Det er meget almindeligt at skifte psykolog. Ofte handler det om, at den specifikke psykolog ikke er den rette psykolog. Måske er hans/hendes metoder eller tilgang til dig ikke det, du har brug for. Sådan noget kan være svært at gennemskue, før man har prøvet en anden.

Det kan være rigtig svært at turde at tale med vennerne om de negative følelser, man har. Og det kan være svært at tro, at andre vil være der for én. Derfor kan jeg godt forstå, at måske føler dig usikker over, at fortælle dine venner, hvordan du har det. Man lad os nu sige, at en af dem fortalte dig, at de havde det rigtig dårligt. Ville du så ikke lytte til dem og interessere dig for dem?

Jeg tror, at du kan svare "jo" til det spørgsmål. For sådan er vi mennesker indrettet. Vi føler for hinanden og vil gerne hjælpe hinanden, hvis nogen beder os om det.

Det er selvfølgelig ikke altid, man ved, hvad man skal sige, eller hvilke råd man skal give. Men det betyder ikke, at man ikke lytter og tænker over det, man har fået fortalt.

Du kan derfor overveje, om du kan fortælle din tætteste ven, at du har det lidt svært for tiden. Du kan starte med at sige, at du har svært ved at sove. Om han også har prøvet det? På den måde kan du starte snakken lidt forsigtigt op – og forhåbentlig opdage, at du ikke er alene om engang imellem at have det skidt. 

Det kan også være, at du aldrig har fået fortalt dine venner om din far? Kunne det være en lettelse for dig at være ærlig om det, han har udsat dig for? Det er nemlig helt forståeligt, at du kan have brug for professionel hjælp men også støtte fra venner og familie til at håndtere oplevelserne med din far. 

Hvis selvmordstankerne pludselig presser sig på, kan du kigge på dette link til Livslinien. Her kan du også skrive, chatte og ringe ind. 

Tal om det! Delt sorg er halv sorg... hvilket betyder, at smerten bliver lettere at bære, når man ikke er alene om det. Og til sidst gør det ikke ondt længere.

Mange tanker til dig fra
BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat