Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Rygning, jeg ved det godt.

Ja, jeg ved det godt. Jeg ved godt det skadeligt. Jeg er udemærket klar iver de 70+ kræftfremkaldende stoffer der er i røgen, og at jeg nedsætter min frugtbarhed samt det kan dræbe mit ufødte børn…
ja jeg er udemærket klar over de mange farlige konsekvenser, og jeg er ikke uintelligent fordi jeg forsætter.

Meeen… jeg har mine problemer. Til tider når det hele er for meget. Nogen gange er det bare noget jeg har for mig og en del af mig. Ja jeg elsker det sociale med rygning.
Jeg har altid haft det svært socialt, men smøgerne giver lige en hjælpende hånd. Ikke at det er gruppe Press og hev skal ryge for at være noget, men fordi jeg har fælles med dem.

Jeg er aldrig blevet presset til at ryge, aldrig!
Ja, jeg ikke meget for det, men indrømmer sgu at jeg elsker at ryge. Jeg ved godt det udeskilker en masse stoffer og så videre til min hjerne, men det ikke det jeg elsker omkring det. Jeg elsker røgen, varmen, smagen, lugten, tiden. Jeg har intet problem med at forsætte som ryger, og se mig selv som ryger. Jeg elsker det jo på en eller anden måde.

Meeen når det så er sagt… har jeg et stort problem! Min mor (forældre generelt) ved ikke jeg ryger. Og de bestemt ikke enig med mine holdninger. Bestemt ikke.
Jeg ved at det er min egen beslutning, men har på en måde lyst til hun skal vide, at jeg ryger. Så jeg ikke skal skjule det.
Dog tror jeg hun godt ved det, men lader som om jeg ikke gør for jeg ikke skal tro hun vil acceptere det.

I bund og grund er jeg ret list om den her beslutning, og kan ikke rigtig snakke med mine venner om det. Jeg tænkte på at stoppe nu og begynde igen når jeg er 18, eller bare forsætte med at holde det i hemmelighed?
Jeg også splittet om jeg skal fortælle det? Eller bare lade som om jeg er lige glad med hvad hun tænker, og “tillade” at ryge åbentlyst så hun med sikkerhed ved det…

Jeg ville egentligt bare havde hjælp til, hvad den bedste valg i situation er? Ville nemlig helst ikke stoppe…

Pige, 17 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17

Tak for dit brev. Hvor er det godt at du skrev, for jeg kan læse at du står i et dilemma. 

Du ved allerede meget om, hvor skadeligt rygning er. Som du skriver i brevets titel "jeg ved det godt". Men du er alligevel blevet så afhængig, at det sætter sundhedsrisikoen bagest i køen. Med afhængighed tænker jeg bl.a. på den effekt, nikotinen i cigaretten giver. Men jeg tænker også på den anden type afhængighed, som du beskriver; af det sociale, stemningen og hyggen ved at ryge. Fordi de to former for afhængighed "samles", kan rygning blive vanedannende og være svært at stoppe med. Særligt hvis lysten til at stoppe egentligt ikke er der.

Jeg kan ikke fortælle dig, om du skal holde pause eller ej. Men det kan under alle omstændigheder, være svært at stoppe eller at holde pause, hvis du står med det hele selv. Når man skal bryde ud af noget, der er vanedannende så er der to ting, der er vigtige: 

 At du selv er motiveret for det - altså at det er DIG, der har lyst til at blive røgfri
 At du har nogen, der kan støtte op om det - særligt når lysten og trangen kommer til at ryge - for det gør den. Her er det vigtigt at have nogen, der kan holde en på sporet og hjælpe med at flytte tankerne over på noget andet. 

I dit brev spørger du, om du skal sige det til din mor, eller fortsætte med at holde det hemmeligt. 
Du skriver også, at du tror, at din mor allerede ved det, men ikke siger noget om det. 

Jeg tror, at det vil betyde noget for din mor, hvis du selv kommer og siger det. Der er ikke lang tid til, at du er 18 og helt selv kan bestemme over din egen krop, men jeg fornemmer i dit brev, at det ikke er rart at have en hemmelighed for din mor. 
Måske også tage en snak med din mor om, hvorfor det er du ryger? Forklar hende det, du også skriver her i brevet; at tingene nogle gange bliver for meget. At du synes det kan være rigtig svært socialt, men at cigaretterne får dig til at slappe af. 

Måske du og din mor sammen kan finde nogle redskaber, der kan hjælpe dig i de situationer, hvor tingene bliver svære? Jeg tænker, at du måske skal tale med din mor om, hvad du går og bakser med? Hvis det kan være svært at tale med din mor om det hele, kan du måske komme i tanke om en anden voksen, som du kunne tale om det med?

Nogle oplever, at rygning kan være en måde, at håndtere modstand og usikre situationer, fordi det får én til at slappe af. Men jeg tror, at du på sigt kan lære at tackle disse situationer uden cigaretter. Hvad tænker du om det? 

Jeg ved ikke om svaret her, har givet dig det, du havde håbet på. Ellers er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os. 

Kærlig Hilsen 
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat