Brev

Religiøse forældre, hvad gør man

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Tak for dit meget ærlige brev, hvor du beskriver et meget vigtigt emne; nemlig hvordan man kan forener to forskellige kulturer, når opfattelsen af, hvad der er acceptabelt og ikke-acceptabelt, er modstridende.

Du beskriver så flot, hvor svært det er at leve i to verdener – præcist, som du gør lige nu. Jeg kan godt forstå, at det må være møgsvært for dig, og det er heller ikke i orden, du skal have det sådan.

Det varmer mit hjerte at læse, du har snakket med en veninde om, hvordan du har det. Du skal holde fast i dit mod til at få fortalt, hvordan det er hjemme hos dig, og hvordan du har det, så I kan få den hjælp, der skal til i din familie. Jeg kommer til at tænke på, om din veninde er etnisk dansk eller om hun selv har nogle af de samme tanker som dig?

Jeg får sådan lyst til at skrive til dig, at det er dine forældre, der har ansvar for, at du får et trygt og rart hjem at vokse op i. Sådan lyder det ikke til at være for dig derhjemme lige nu. Det er dine forældre, der bestemmer over dig, til du bliver 18 år, Men derfor har du stadig ret til at sige, hvad du mener og føler. Det lyder til, at dine forældre forsøger kun at holde fast i den kultur, der fungerer for dem, men som ikke er den, du går rundt i og vokser op i uden for hjemmet. Så er det klart, at du, som du beskriver så fint, føler dig i to verdener.

Kender du en voksen, som du har tillid til? Måske har du en lærer på din skole, du kan fortælle, hvordan du har det, vise dit brev og svaret til os og bruge det som en hjælp. Din skole har pligt til at hjælpe dig og din familie, når de kender til en elev, der ikke har det godt. Men det er supervigtigt, at de får besked for at kunne hjælpe.

Du skriver, at du ikke kan snakke med dine forældre. Derfor vil det være en god støtte at have en voksen med til en snak med dine forældre. Jeg kan godt læse, at du føler skyld over for dine forældre. Jeg bliver nødt til at sige tydeligt, at du har ikke skyld i noget, også selv om du har mere lyst til at gå med den danske kultur end med dine forældres. Vi lever i et demokratisk land, hvor man må vælge frit og sige sin mening frit.

Det er også nyt for dine forældre, at du nu har en alder, hvor de ikke kan styre det hele, og hvor du helt naturligt er nysgerrig på alt det, som et ungdomsliv byder på. Dine forældre skal til at lære dig at kende på ny og øve sig i – som andre forældre – at give lidt slip. Det tænker jeg godt kan være ekstra svært hjemme hos dig, og det skal du ikke stå alene med. Du skal have en voksen til at hjælpe med at snakke med dine forældre

Hvis du har lyst til, må du altid gerne kontakte BørneTelefonen på telefon, sms eller chat. Nummeret er 116 111. Du er anonym, og det er gratis. Vi vil meget gerne tale mere med dig. Det kan nogle gange være nemmere at tale i telefon sammen. Så kan du få lov at fortælle, og vi kan hjælpe dig med, hvad du skal gøre.

Til sidst vil jeg anbefale dig en side, (måske kender du den allerede) der hedder Etnisk Ung, som er en rådgivningsportal ligesom BørneTelefonen. De er bare særligt specialiserede i problematikker, der kan følge med, når man bor i Danmark, men har en anden baggrund end dansk. De har også en rådgivningslinje, som har døgnåbent. Deres tlf. nr. er 70 27 76 66.

Ønsker dig alt det bedste

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat