Brev

Problemer med mine forældre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på snart 17 år

Det er rigtig godt, at du skriver! Godt du endelig tog mod til dig.

Jeg tror, at mange andre unge vil kunne genkende, at deres forældre har svært ved at takle overgangen fra barn til ung. De kan ikke rigtig give slip på barndommen.
Jeg tror, det er ren ren og skær bekymring og beskyttertrang, der får dem til at holde nøje øje med deres børn.

Du mærker nok, at jo mere fri, du ønsker at være, des mere holder de fast. Så opstår der skænderier, som giver det modsatte resultat end det, de ønsker; nemlig at de skubber dig væk.
Og når de gør det, fortæller du endnu mindre om dit liv. Og det får dem til at blive endnu mere mistænksomme og holde endnu mere fast. Det er lidt af en ond cirkel, som kan være svær at bryde, hvis der ikke snakkes om det.

Jeg tænker, at du kunne skrive et brev til dem. På den måde bliver du ikke afbrudt, og I kommer ikke op at skændes. Du har tid til at formulere dine tanker, så det kommer til at lyde helt rigtigt - og uden at du kommer til at sige noget uheldigt i vrede eller frustration.
Du skal forklare dine forældre, hvordan det føles, når de tracker dig via den app, og hvordan det føles, når de ikke har tillid til dig. Det kommer nemlig nemt til at have den modsatte effekt, når forældre holder deres børn i for stram snor. Det kan ødelægge forholdet, og den unge får behov for at bryde fri i langt højere grad, end hvis forældrene gav dem lidt mere line.

Dine forældre er tydeligvis meget bekymrede for dig. Kunne du spørge dem, hvad de er mest bange for?
Hvis I skal kunne forstå hinanden, og du skal have lov at leve et ungdomsliv, der følges ad med dine veninders, så tænker jeg, at du og dine forældre skal prøve, om I kan indgå nogle aftaler, som begge parter kan leve med. Du fylder snart 17 år, så de kan ikke blive ved med at holde stramt på dig. Så mister du måske helt lysten til et tæt forhold til dem. Og det vil være dårligt for både dig og dem.

Du kunne måske tale med dine forældre om, hvor gammel de tænker, at du skal være, før du kan drikke. Og her kan du godt nævne, at Sundhedsstyrelsen godkender alkohol op til 16,5% til 16 årige.
Der er mange 16-årige, der har aftaler om, hvor mange genstande de må drikke. Det kunne du måske foreslå dine forældre.

Du kunne også spørge ind til, hvordan det var, da de havde din alder. Hvornår de drak første gang. Hvornår de skulle være hjemme. Hvad de fik lov til af deres forældre, og så videre.
Du kunne måske endda prøve at tale med dine bedsteforældre om det, hvis du stadig har dem. De kan garanteret godt huske, hvordan det var, da dine forældre var unge.
Du og dine forældre skal have genoprettet tilliden imellem jer, og udgangspunktet er nok en grundig snak om tingene, så både du og de kan få sagt, hvad I er kede af, og hvad der bekymrer jer.

Derudover kan du til enhver tid ringe eller skrive herind, hvor du kan fortælle lidt mere om situationen, så du kan få lidt flere konkrete råd til, hvordan du skal takle situationen, hvis det ikke bliver bedre.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat