Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Problemer i skilsmissen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det kan være rigtig svært, når to familier skal finde ud af det med hinanden. Efter en skilsmisse er der mange ting der ændrer sig og nye ting, man skal vænne sig til. Blandt andet, når ens mor eller far får nye kærester. Hverdagen ændrer sig, og mange børn føler, at deres forældre ændrer sig lidt i en periode. 

Det lyder som om, at du allerede har forsøgt at tale med din mor om, at du gerne vil flytte op til din far. Ved din mor også, hvordan du har det derhjemme? Jeg tænker, at det er vigtigt, at hun ved, at du ikke kan med hende og den "nye familie" og at det betyder, at du ikke har lyst til at være der.

Man kan ikke altid styre, om man bliver skilt. Men de voksne har ansvaret for, at passe på børnene og sørge for, at de er trygge, efter en skilsmisse. Også når der kommer nye kærester og børn ind i billedet. Så det er vigtigt, at din mor tager dine følelser alvorligt.

Det kan være, at du sammen med dine forældre, kan lave nogle aftaler om, hvordan det bliver bedre for dig. Det er vigtigt, at der bliver taget hensyn til dig hjemme hos din mor. Måske har du selv nogle idéer til, hvad du har brug for, for at få det til at fungere.

Har du talt med din far om, at du gerne vil være noget mere ved ham? For hvis din far synes, at det er en god idé, og det ikke kommer til at forstyrre din skole eller andet, så kan det være noget, som han taler med din mor om. Måske kan i lave nogle aftaler om, at du ser din far noget mere.

Nogle forældre har svært ved at tale sammen, og blive enige efter en skilsmisse. Hvis det er sådan for dine forældre, så har du mulighed for at bruge din initiativret.

Alle børn over 10 år har det, der hedder initiativret. Det betyder, at du kan bede Statsforvaltningen, om at tale med dine forældre, på baggrund af de ønsker og udfordringer, som du foræller om. Statsforvaltningen er med til at bestemme reglerne for samvær. Men vigtigst af alt, så er de gode til at tale med de voksne om, hvordan de bedst passer på deres barn efter en skilsmisse. I din alder er det også meget naturligt, at man får mere indflydelse på aftalerne for, hvor man bor mest.

Du kan læse mere om din initiativret her: https://bornetelefonen.dk/skilsmisse-initiativret-børn

Du skal i hvert fald ikke føle, at du mistrives derhjemme. Så det er vigtigt, at din mor lytter til, hvordan du har det og hvad du har behov for. Jeg kan ikke love dig, at det hele bliver, som du håber på. Men du har i hvert fald ret til at blive hørt. Og dine forældre har ansvaret for, at passe godt på dig og sørge for, at du er tryg derhjemme.

Du kan til enhver tid kontakte os igen, hvis du gerne vil fortælle lidt flere detaljer, eller har brug for at spørge om mere.
Det kan du gøre på 116 111. Det er gratis, og du er anonym.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat