Brev

Problemer i familien

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år,

Jeg kan godt læse og forstå, at det er hårdt for dig lige nu derhjemme, når både din søster og dine forældre behandler dig så skidt. Det er slet ikke i orden. Det er derfor godt, du har skrevet, så du kan få noget hjælp. For som du sikkert også godt ved, så er det en dårlig løsning at løbe hjemmefra. Det er langt bedre, at I får noget hjælp i familien, så I kan få det godt sammen. 

Når jeg læser dit brev, så får jeg den fornemmelse, at dine forældre ikke rigtig har forstået, at du er blevet ældre og skal behandles derefter. Det betyder, at du skal have lov til mange flere ting, end da du var mindre. Og at du skal respekteres for dine egne meninger og holdninger. Det er faktisk et sundhedstegn, at du har dine egne meninger. Det er en del af det at blive ældre og frigøre sig fra sine forældre.

Tit oplever forældre, at det er rigtig svært, når deres børn bliver ældre. Så skal de nemlig opgive noget af kontrollen og give barnet mere frihed. Det er ikke alle forældre, der kan finde ud af det. Og så gør de som dine forældre. Men det er ikke i orden! Det er dine forældre, der skal skabe tryghed, og passe på dig derhjemme, til du bliver 18 år. Og det lyder det ikke til, de gør lige nu.

Jeg kommer sådan til at tænke på, om du har fortalt dine forældre, hvad det gør ved dig, at de opfører sig på den måde? Det er vigtigt, at dine forældre ved, hvordan du har det. Så de kan ændre deres måde at være på. De har sikkert fornemmet, at du er ked af det? Men ved bare ikke helt, hvad det handler om. 

Måske er det for svært for dig at snakke med dem alene? Kender du derfor en voksen, som kunne være en støtte og hjælpe dig med at få talt med dem? Måske er der en lærer på din skole, en venindes mor eller en anden i din familie, der kunne tage en snak med dem? Hvis du synes, det er svært at få talt med en voksen, så overvej bare at vise dit brev og mit svar. Så er det nemmere at få startet en snak. 

Jeg ved godt, at det er øv, at jeg ikke lige kan sige en magisk sætning til dig, og så bliver alt godt. Men jeg håber, at du kan holde fast i dit flotte mod til at få det bedre. At du har skrevet til os er et skridt på vejen. Du er også velkommen til at ringe til os på BørneTelefonen 116111, så kan vi tale mere om, hvordan du har det derhjemme. Og du kan opfordre dine forældre til at ringe til Forældretelefonen på 35555557. Her kan de gå gode råd til, hvordan I får det godt sammen som familie. 

De bedste hilsner BørneTelefonen

De  bedste hilsner BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat