Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Penge

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år.

Tak for dit brev og tak for tilliden, du viser os i brevkassen ved at fortælle, hvordan det er hjemme hos jer. Jeg vil rigtig gerne forsøge at hjælpe dig, for hjælp fortjener både du og din familie.

Du fortæller, at du snart skal konfirmeres, men at der ikke er penge nok, og samtidig fortæller du også, at du nogle gange må gå sulten i seng, fordi der ikke er penge nok til mad til jer alle 4 i familien.
Som jeg forstår dit brev, er din far og mor skilt, de snakker ikke sammen og derfor vil din far ikke betale børnepenge eller bidrage til din konfirmation – er det mon rigtig forstået….?

Allerførst er det vigtigt for mig at sige til dig, at der SKAL være mad til jer alle 4 hver dag i familien – uanset hvad. Det er IKKE i orden, at du nogle gange går sulten i seng, og derfor vil jeg råde din mor til at søge økonomisk hjælp i kommunen. Din mor er måske allerede i kontakt med kommunen…..? Og er hun det, må hun bede dem om hjælp til at lægge et budget, så der er mad til jer alle 4 hver dag.
Hvis din mor er i tvivl om noget i den forbindelse, er hun meget velkommen til at kontakte os på ForældreTelefonen 35 55 55 57 – vi vil rigtig gerne rådgive hende.
Med hensyn til din konfirmation er det muligt at søge Statsforvaltningen, i jeres område, om økonomisk hjælp til konfirmationen – både til tøj og eventuel fest, hvis forældrene ikke selv kan blive enige om dette. Det vil din mor kunne læse mere om på hjemmesiden www.statsforvaltningen.dk - vi vil også gerne snakke med hende om det, hvis hun kontakter os på ForældreTelefonen.

Når det er sagt, er det også vigtigt for mig at sige til dig, at det ikke er meningen, at børn/unge på 14 år, skal arbejde for at bidrage til en families overlevelse i Danmark – heller ikke når ens mor er enlig forsørger og desuden har rygproblemer. Din mor har ret til økonomisk hjælp og ret til at få hjælp til at lægge et realistisk budget for pengene og indkøb.

Og du har som 14 årig ret til at være barn uden at skulle tænke på at arbejde for at tjene penge til familiens forsørgelse!

Hvis du skal have et fritidsjob, så vil jeg fortælle lidt om reglerne og komme med nogle forslag til jobs og hvordan du gøre.

Når du får et fritidsarbejde, er det vigtigt, at det ikke går ud over din skolegang og din sundhed. Derfor er der lavet regler for at passe på dig og andre unge. Når du er 14 år, er det tilladt at arbejde 2 timer om dagen, eller 12 timer i alt om ugen, i skoleuger. I weekenden må du max arbejde 7 timer om dagen.  I skolefrie uger, fx ferier, må du ikke arbejde over 35 timer om ugen. Når man er under 18 år, må man heller ikke arbejde efter kl 20 om aftenen og ikke før kl. 6 om morgenen. Det betyder, at det er tilladt at arbejde fra kl 6 - 20, når du er under 18 år. Det er de regler som arbejdsgiverne skal kende til. Nu ved du det også.

Der er andre jobs at få end avisbud. Jeg vil prøve at give de forslag jeg kommer på, der er nok andre fritidsjob at få. Det kan fx være som piccoline på et kontor, hvor du pakker breve og sender dem med posten, kopierer papirer for de andre på kontoret, laver kaffe. Det kan også være hos en frisør, hvor du kan feje, vaske hår og sørger for andre ting for frisøren. Måske som ungarbejder i en butik, hvor du sætter varer på hylderne og andre ting. Måske som opvasker på en restaurant eller en café eller medhjælper i en biograf. 

Måske kan du skrive flere muligheder på listen, med de jobs du kommer på, og tage ud og spørge dem, om de mangler en. Hvis de ikke lige står og mangler en ung, så kan det være en idé, at du giver dem dit navn og telefonnummer, så de kan ringe til dig. Det kan også være, at du kan spørge om, de ved hvornår de mangler en ung frisk pige. Det er nemlig ikke altid, at der er så mange jobannoncer for unge, derfor er det en rigtig god idé at tage ud og spørge, fx hos alle frisørene i byen, alle butikkerne eller hvad du nu synes vil være et godt job for dig.

Hvis du tænker, at det vil være lidt svært for dig, så kan du også skrive lidt om dig selv på et papir, printe det ud og aflevere det. Du kan også øve dig på, hvad du kan sige. Fx 'Hej, jeg hedder.... og jeg vil høre om i/du mangler en frisk pige til at arbejde her?' Hvis de siger 'ja', så er det om at høre, hvornår du kan starte og få ordnet papirerne omkring din ansættelse. Hvis de siger 'nej, desværre ikke lige for tiden', så kan du fx aflevere dit papir med navn og telefonnummer, og spørge om de vil ringe til dig, hvis der kommer et job til dig.    

Jeg håber det kan hjælpe dig til at få et fritidsjob. Nogen gange skal man spørge mange steder og flere gange samme sted. Måske kender din mor, din mors veninder eller andre i din familie, steder hvor man kan få fritidsarbejde? 

Du fortæller også, at du er udsat for mobning i skolen, fordi du/I er fattige, hvilket selvfølgelig også er helt uacceptabelt. Du har ret til at have det godt både i familien og i skolen, og du MÅ IKKE mobbes pga. at I er fattige. Lærerne i din klasse eller andre voksne på skolen SKAL hjælpe dig, så du ikke fortsat er udsat for det – det er helt urimeligt! Derfor vil jeg opfordre dig til at snakke med dine lærere om det, og er de i tvivl om, hvad de kan gøre, ja så bede dem ringe til FagTelefonen herinde 35 55 55 58, så rådgiver vi dem meget gerne - det er gratis.

Jeg kan godt forstå, at du råber på hjælp ….. det fortjener du helt bestemt også at få. Og derfor håber jeg bare, at hvis du har brug for mere hjælp, at du så vil kontakte os på BørneTelefonen 116 111 – det er gratis, og du er anonym. Vi vil nemlig rigtig gerne hjælpe dig …….. håber du ringer ….?!?

Et stort og kærligt kram fra BørneTelefonen

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat