Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Overbeskyttende forældre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år

Tak for dit fine og velformulerede brev. Du har ikke skrevet noget om dine forældres baggrund i dit brev. Men du har valgt kategorien Etniske minoriteter og derfor gætter jeg på, at din families baggrund har betydning for, at du oplever dem som overbeskyttende. Er det mon rigtig forstået?

Jeg ved fra andre børn og unge i familier med etnisk minoritetsbaggrund, at man indimellem kan føle sig spilttet mellem to kulturer.

Det kan blive mere tydeligt i din alder, hvor det sociale har stor betydning og man mødes med vennerne til sociale arrangementer og på tværs af køn. Det er jo helt "normalt" for et teenageliv i den danske kultur. Men de ting, der kan opleves som helt "normale" i din hverdag på skolen, kan måske bekymre dine forældre. Gad vide om det er fordi, at de ikke selv har oplevet det samme som dig?

Du skriver, at dine forældre er bange for hvad der sker i verden og ikke vil sende dig væk. Har du talt lidt mere med dem om, hvad der bekymrer dem? Alle de andre i klassen, skal vel også med på studieturen og til fester? Kan du tale med dine forældre om, hvordan de andre i klassen gør det og at I passer på hinanden?

På studieturen er der også voksne med, kan dine forældre mon tale med dem og blive beroliget? Eller måske tale med nogle af dine klassekammerater og/eller deres forældre? Måske kunne du invitere nogle venner hjem, så dine forældre møder dem og lærer dem at kende.

Jeg forestiller mig, at dine forældre prøver at gøre det, de mener er bedst for dig. Så de er helt sikkert nogle ansvarsfulde og gode forældre.
Men de glemmer nok, at du også har ret til et privatliv. Og ret til at være dig selv, og træffe selvstændige beslutninger.

Jeg synes, at det er vigtigt, at dine forældre ved, at du er bange for at blive isoleret. At det får dig til at føle dig udenfor, når du ikke må være med til de samme ting som de andre.
Fortæl dem, at du føler, at du bliver mere og mere stille og genert i klassen. Fortæl dem, at det er vigtigt, at man føler sig godt tilpas i sine omgivelser, hvis man skal kunne klare sig godt i skolen og i livet. Fortæl dem, hvordan det føles - du er nemlig rigtig god til at beskrive det her i brevet.

Og så skal du fortælle dem, at de ikke skal være bange for, at du gør noget dumt. De kan godt stole på dig. Du er nødt til at lære verden at kende, for at lære hvad man skal passe på med. Det er ikke nemt, hvis man føler, at man står udenfor det liv, alle andre lever.

Jeg tænker også, at du kan prøve at kontakte en rådgivning, der hedder Etnisk Ung. De har både en brevkasse og en anonym telefonrådgivning ligesom BørneTelefonen. De taler med mange unge, der har det som dig og også med forældre. Jeg er sikker på, at du kan hente god hjælp der, hvis du har brug for flere råd.

Jeg håber virkelig, at du får løst problematikken med dine forældre, så du kan komme med på studieture m.m. fremover. Måske kunne du også tale med din lærer om det. Eller en studievejleder. Det kan jo være, at én af dem kan tage en snak med dine forældre, så de kan mærke, at der er styr på tingene.

De bedste tanker og ønsker fra
BørneTelefonen

 

"alene" hør andres fortællinger

Hør sangeren Clara og 15-årige Tiba tale om at have en udenlandsk baggrund og føle sig anderledes.

Religion og kultur Andre der hjælper

Amal Hayat

Hjælp til unge på vej ind og ud af radikalisering
Læs mere

Diskriminationslinjen

Rådgivning i forbindelse med diskrimination
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat