Brev

Mor med borderline

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Det er rigtigt, at du får det bedst, når du sætter dine egne følelser og behov forrest. Og ikke lader dem komme til sidst. Præcis som du selv skriver i dit brev!

Og det er vigtigt, at du nu gør noget. Fx skriver du nu til mig. Det er en god start.

Det er dit vilkår, at du har en mor, der har borderline. Angst, isolation og selv-skade findes tit i de familier, der er ramt.

Du mærker nu følgerne af, at have en mor med borderline. Det er hårdt. Det betyder også, at du nu skal tænke dig grundigt om, og tage et valg på vegne af både dig selv og din mor.

Har du en kontaktperson, som du taler godt med? For det er en stor hjælp, hvis du har nogen at tænke sammen med. Jo mere man tør åbne sig, og fortælle om det, der er svært – jo større mulighed er der for, at man får hjælp.

Mange personer, der har borderline, er ekstremt bange for at blive forladt og ‘ladt ude’. Du mærker det selv, når din mor ikke en gang giver dig lov til at lukke døren til dit værelse.

Hendes tilstand gør, at hun kommer til at ignorere dig eller tale hånende til dig, når hun føler sig ladt ude – præcis som du selv fortæller. Hendes borderline får hende ligefrem til at ‘true’ med, at hun tager livet af sig selv, hvis du flytter.

Når man læser dit brev, kan man få indtryk af, at du står i en umulig valgsituation. Det er heldigvis kun på overfladen, at det kunne se sådan ud.

I virkeligheden er der næsten kun fordele ved, at du flytter. Også set fra din mors side! For inderst inde, vil den største sorg for hende være, hvis hendes borderline – kommer til at skade dig! Og hvis hendes tilstand fører til at angst, ensomhed og selvskade kommer til at fylde mere og mere i dit liv.

De allerfleste mødre elsker deres børn højt. Det gælder også mødre, der har borderline.

Om mange år, når din mor kigger tilbage, tror jeg hun vil være glad for at have en datter – der sammen med sin far og kontaktpersonen tog den rigtige beslutning.

Den beslutning, der gav dig de bedste betingelser for at leve dit liv. Og gav dig mulighed for at sætte dine egne behov og følelser øverst. Sådan som unge mennesker helst skal gøre.

Måske kan du have den tanke i baghovedet – når din mors borderline overvælder hende – og får hende til at true dig med selvmord?

Jeg er næsten sikker på, at det er det – som din kontaktperson har prøvet at fortælle dig. For hun fortæller, at ‘det er usundt for dig at bo hjemme hos din mor’. Jeg tænker også på, at det er det, der ligger bag, at din far har været så bekymret, at han har underrettet kommunen.

Det er en virkelig en god ide, at du snart tager på efterskole. Jeg tror ikke, at du skal være bange for, at falde ned i et hul, når efterskolen slutter. Tværtimod, kan det blive starten til et liv, hvor alting bliver lettere.

Hvem siger, at du skal bo hjemme, når efterskolen slutter? Du kan tale med din far og kontaktpersonen om, hvad der findes af muligheder.

Jeg vil også foreslå dig, at du taler med en bisidder herinde fra os. Det er gratis, anonymt og hurtigt. Bisidderen taler hverken med din mor, far eller andre- med mindre, det er noget I to har talt sammen om!

Bisidderen er din ‘hjælper’ – og hun kan gå med til møder i kommunen, forklare dig ting eller hjælpe dig med at få svar på forskellige ting. Du kan læse mere her: bisidder 

Du vil også sammen med bisidderen kunne undersøge, hvad der i din kommune kan gøres – for at hjælpe din mor! Det er vigtigt for dig og din mor, at hun får hjælp. Din bisidder vil kunne tale med dig om det.

Det kan være, at du i processen med at flytte hjemmefra får brug for at tale med nogen. Jeg kan forstå, at du har en meget lille familie. Og lige for tiden mangler du også nogle venner. Derfor kan det være godt at vide, at man altid kan kontakte os på BørneTelefonen på tlf. 116 111.

Du kan også tale med nogle gode voksne på headspace. Jeg har talt med mange, der har haft stor glæde af at tale med dem. De er dygtige og søde – og er vant til at tale med unge i din situation.

Til sidst vil jeg give dig et stort kram. Og jeg vil sige til dig, at jeg tror, at du har kræfterne og modet til at flytte. Og dermed tage det bedste valg på vegne af både dig og din mor.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

 

 

 

 

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.