Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mit tragiske liv.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Tusind tak for dit brev herind og tak for din tillid til os.Der er sket ting i dit liv, som har gjort dig ked af det, forældre der ikke har tid, mobning, udnyttelse og en svær forelskelse i den polske dreng. Jeg tænker at det lyder til, at det har været svært og ensomt for dig. Måske bebrejder du dig selv og tager for meget ansvar for de ting, der er sket og de pårvirker selvværdet.

Måske tænker du, hvem er jeg? Hvad kan jeg egentlig? Hvad er jeg værd? Hvordan skal jeg dog få en god fremtid og et dejligt liv? Bliver det nogensinde bedre? Spørgsmål om livet - og du skal vide, at du ikke er alene om at have det sådan. Disse tanker og følelser deler du med mange andre unge mennesker, og kan være så svære at kende svarene på. Svarene forandre sig gennem livet, man lærer nyt og får erfaringer, som forandre en og de svar man leder efter. Men, en måde at finde sine egne svar kan være at skrive om de tanker og følelser der rumler. Det er ikke sikkert, du lige har svaret når du spørger, nogen gange dukker svarene op i glimt, i en følelse eller tanke på tidspunkter man ikke lige forventer det. Tag de gode og positive svar med dig og brug dem til at guide dig i livet.

Vi er alle unikke mennesker med vores helt egen personlighed. Vi har alle noget at tilbyde andre og masser af kærlighed at give af. Vi er født nysgerrige og med en tro på at andre mennesker er gode og vil os det godt. Hvis der sker noget i livet der ændrer dette, så begynder vi også at tvivle på om vi er gode nok. Hvis vi gang på gang kommer ud for oplevelser af, at der sker noget hvor andre giver en følelsen af, at man ikke er god nok, så kan det påvirke en til, at man kommer til at opfatte sig selv.

Det jeg gerne vil sige til dig, er, at neden under opfattelsen af dig selv, så er der også en dejlig, skøn og sød pige med en skøn personlighed og med masser af kærlighed. Denne selvværdsfølelse, som andre har påvirket dig til at tvivle på - den er ikke dig. Du er meget mere end deres dårlige og negative kommentarer og blikke på dig. Og disse negative selvværdsfølelser kan man arbejde med at få mere positive selvfølelser ind.

Du skriver, at du ikke forstår hvorfor du bliver ved med at have det sådan. Jeg tænker, at det er tid til at du passer mere på dig selv nu og også at dine voksne hjælper med at passe på dig. Tid til at finde din egne indre styrker og værdier frem - være sammen med mennesker du har det godt med og tage valg, der er gode for dig -  hvad tænker du om det?

For at finde frem til dine styrker og holde fast på dem, når det er svært, så prøv at lave denne lille øvelse: Tænk på et tidspunkt i livet, et øjeblik eller en periode, hvor du synes du gjorde det godt og at livet synes helt okay. Det kan være du trøstede en person, som blev beroliget af det du sagde eller en opgave du løste godt. Det er vigtigt, at du finder en god tanke så du kan huske på, at livet kan byde på gode stunder og at du også er en person med overskud og drømme, for det er dine tanker og de følelser, der støtter dig og gør dig stærk.

Jeg vil rigtig gerne opfordre dig til at finde en at snakke med, omkring de ting der fylder meget hos dig, det kan været en i familien, en klubmedarbejder, en voksen fra skolen eller en du tænker vil være god for dig at snakke med. Når man går med problemer alene, kan det nogle gange være svært at se anderledes muligheder. Andres erfaringer og tanker kan være meget værdifulde og brugbare, og de kan bruges som inspiration og hjælp til at ændre tingene positivt.

Det kan være en idé at skrive dagbog. Jeg ved fra andre, som har stået i lignende situationer, at det kan være en form for selvhjælp at skrive dagbog. Det kan både være i form af breve til sig selv eller skrive de dage, man har lyst. Der findes ikke én rigtig form, men find den der passer til dig. Det kan måske være en start, at gå så langt tilbage som du kan huske og beskrive dig selv, som du husker det og med tiden, får du måske skrevet din egen historie.

Jeg ved, at det ikke er nemt og ligetil at arbejde sig væk fra et dårligt selvværd, for det kræver at man hele tiden arbejder med den måde man ser sig selv på. For at lære livet og blive et mere erfarent menneske for hver dag, så må man acceptere at man laver fejl hele tiden. Det er de fejl man laver som man får erfaring af, så hvis du syntes du har båret dig uheldigt ad i en situation, eller sagt noget du ikke synes var helt godt, så kan du også se det som, at du bliver en erfaring rigere...

Du skriver også om en mand du kender, der tvinger dig til ting og han er besat af dig. Du skal vide, at han gør noget meget forkert og ulovligt imod dig. Ligegyldigt hvad han siger, så er det ham der er forkert på den. For mig virker det til, at han er med til at ødelægge dig og han tænker kun på hvad der er godt for ham, ikke hvad der er godt for dig. Mon du kan genkende de føleser hos dig selv? For mig lyder det til, at det er svært for ham at se, at han går over dine grænser og udsætter dig for ting, han på ingen måde har ret til. Jeg håber, du har mod på at få støtte fra en anden voksen til at sige fra overfor ham. Mon du kan snakke eller skrive om det til dine forældre eller en anden voksen, så han stopper hurtigst muligt? Det er jo også muligt at anmelde ham - fx til Politiet på 114 eller ringe ind og snakke med os, så vi kan hjælpe dig - det kan også være, at www.headspace.dk vil være et sted, du kan få en god snak med en rådgiver? Selvom det kan føles svært, så håber jeg, at du vil tage mod til dig.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Forelskelse, kærlighed og kærestesorger

Kærlighed og forelskelse kan være det bedste, men hvis dit hjerte er blevet knust, kan det også gøre rigtig ondt!

Hvordan får man en kæreste? Er du forelsket? Ved du ikke, hvordan du flirter eller scorer dit crush? Er du blevet helt vild med din bedste ven?

Måske du er midt i et break up og har kærestesorger? Eller måske du gerne vil slå op med din kæreste – men hvordan gør man det?

Det kan også være, du er jaloux på din ven, fordi han scorede hende, du var vild med. Eller måske jalousien dukker op, hvis din kæreste er sammen med sine venner.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved bl.a. at prøve scoreguiden, kysseskolen, se videoer eller få råd om kærestesorger og forelskelse.

Ramt af kæreste sorger? Få gode råd!

Det kan gøre så forbandet ondt at have kærestesorger! Her kan du få gode råd til, hvordan du bedst kommer igennem dine kærestesorger.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat