Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mit liv er et rod

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige pige

Du fortæller om mange forskellige problematikker, som jeg gerne vil gribe fat - og du stiller også nogle meget konkrete spørgsmål. Derfor bliver mit svar lidt langt. Jeg vil dele det op, så du forhåbentligt kan overskue og bruge det.

Dine forældre:
Du har helt ret. Dine forældre skal ikke sige grimme ting imens I hører på det. Det sårer og bekymrer dig og din bror at høre på, og det må de holde op med. Kan du bede dem om at standse op, næste gang det sker?
Du føler dig samtidig nedprioriteret af dem. Det er en ødelæggende følelse du dér går rundt med. Dine forældre er nødt til at vide det. Giv dem mulighed for at være dér for dig, og fortæl dem hvad du savner. Jeg tror på, at I kan have det meget bedre sammen end nu. Især lyder din mor som om hun rent faktisk har noget overskud at dele ud af til dig.

Din far:
At man ikke kan mærke det på ham, at han drikker, betyder desværre ikke at han har styr på det. Ud fra dét du fortæller har han en form for alkolholmisbrug. Du skriver, at du konstant er nervøs for, om ham kommer hjem i live. Jeg vil tro, at du er meget mere presset af din fars svingende humør og drikkeri end du lige selv opfatter – tror du der kan være noget om det? Det lyder som om du står alene med denne viden og bekymring. Du har brug for at få hjælp til hvordan du klarer denne svære situation.

Din kæreste/flirt:
Jeg får den tanke, at du var sammen med ham fordi du frygter at han hævner sig, hvis han ikke får sin vilje?  Det lyder ikke som om du er tryg ved ham. Hvis du holder op med at se ham, så er der risiko for, at han bagtaler dig. Det lyder også som om det ikke er særlig positivt og rart for dig at være hans kæreste. Du må overveje om han er god for dig at være sammen med, er du ikke enig? Du er en dejlig, intelligent pige som fortjener en sød kæreste som hun er tryg ved, og som aldrig kunne finde på at hævne sig på hende.
Må drengen godt komme oppe i pigen selvom der bliver brugt kondom? Ja, for kondomet beskytter dig mod at blive gravid af hans udløsning. Kondomet er en slags beholder for sædcellerne, og gummiet beskytter derudover både dig og drengen mod eventuelle kønssygdomme.

Selvskade og kur:
Hvis man laver selvskade, kan det være en måde at aflede sin opmærksomhed fra ting som smerter og bekymrer én. Desværre skaber selvskade bare endnu et problem man så skal forholde sig til. Du har prøvet at stoppe før, så kan du også nu, hvis du får opbakning til det.
Din 24-timers-kur lyder ikke sund. Du skal helst spise flere gange om dagen for at kroppen fungerer optimalt, og for at fx dit blodsukker er stabilt. Ved lavt blodsukker kan du ikke præstere noget, hverken fysisk eller med din hjerne. Oplever du ikke, at din koncentration svigter i skolen? Hvis du tænker på om du er overvægtig, så synes jeg du skal gå til din læge eller skolens sundhedsplejerske, og få information om hvad normalvægt er, og hvordan man evt. kan tabe sig, uden at lave skade på kroppen. Men jeg tænker, at du måske er helt, helt almindelig, og bare burde spise fornufitigt og almindeligt?
Jeg tror, at du er nødt til igen at snakke med din mor om, at du selvskader og derudover er meget ked af din krop. Du trænger til både at lette dit hjerte for alle dine negative tanker, og til at mærke noget omsorg. Som jeg forstår dit brev, så hjalp det dig sidst din mor fandt ud af at du skadede dig selv. Kunne du give hende chancen for at være der for dig igen?

Opsamling:
Du har en række bekymringer, som ikke løser sig selv, og du trænger, så vidt jeg kan se, rigtig meget til at der kommer en voksen på banen og støtter dig. Jeg vil foreslå, at du bruger din mor. Hun er den nærmeste voksne du har, nu hvor din far slås med sine egne problemer.

Jeg synes også godt, du kan fortælle en lærer om din situation. Kender du en god lærer, som er fornuftig at snakke med? Du spørger om lærere har tavshedspligt. Det har de, men ikke hvis de er bekymret for et barn eller ung. Hvorfor det er sådan kan du læse om her https://bornetelefonen.dk/brevkassen/min-l%C3%A6rer-tavshedspligt En mulighed er også, at du ringer til os anonymt og snakker det hele igennem.

Uanset hvem du snakker med, så håber jeg du gør det snarest.

Mange kærlige tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat