Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine forældre gør mit lov forfærdeligt!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Tak for dit brev. Det lyder godt nok som om, at du er rigtig frustreret over den måde du og din mor har det sammen lige nu. Som du selv skriver, så tror jeg også det er tid til at du og din mor tager en god snak (eller flere).

Når man er rigtig utilfreds med den måde en anden person er på, og gerne vil have at det var på en anden måde, er det næsten aldrig en god idé at være fjendtlig. For at sådan en samtale skal være konstruktiv og ikke bare ende med, at I bliver endnu mere sure på hinanden, er I nødt til at give lidt begge to, og give plads til at den anden kan få sagt hvad hun føler. Ligesom at du gerne vil have respekt fra din mor, vil din mor også gerne have din respekt. Eller at I i hvert fald respketere at give plads til fortælle sin version af det der sker. Derfor tror jeg ikke, I kommer langt med, at du fx starter med at skælde din mor ud, for så vil det være helt naturligt for hende at forsvare sig. I et skænderi er der ingen, der lytter til den anden. Derfor skal der en anden tankegang til og sætte en gode regler op for, hvordan I taler sammme og hvorfor - altså hvad er formålet med at tale sammen.

Altså vil jeg foreslå, at du starter med at tænke dig rigtig godt om. Hvad er det din mor gør, som du synes er uretfærdigt? Hvad er det du ikke må, som andre må? Hvornår er det, at I bliver allermest uvenner? Og allervigtigst: Hvordan kunne du godt tænke dig, at det var mellem jer? Måske er det målet for dig - og det kunne blive jeres fælles mål, hvis I finder ud af, at det ville være godt for jer.

Tænk så over, hvorfor hun gør som hun gør. Hvad kan hendes grunde være til at du ikke må få to par sko, eller true med at I ikke kan lave hyggelige ting længere? Kunne det være, at hun faktisk ikke vil gøre dit liv til et mareridt, men bare har svært ved at sætte grænser på en god måde, eller har svært ved at forstå hvad du helst vil have? Jeg kender jo ikke hendes grunde. Men at forsøge at forstå hvad hun tænker, tror jeg er en god start på en konstruktiv samtale.

Derefter tænker jeg, at du stille og roligt beder hende om en samtale, fordi der er nogle ting du er ked af. Det lyder slet ikke rart, at du ofte græder fordi I har det dårligt sammen, og det synes jeg da, at du skal fortælle hende. Det lyder som om, at I faktisk har nogle ting I kan hygge jer med sammen, fx at shoppe, og dem savner du jo. Måske gør hun også det?

Og husk nu, at det ikke behøver at være hendes skyld det hele - men at du er ked af den måde det er blevet mellem jer. Der er nemlig en stor forskel, og jeg tror din mor vil reagere meget forskelligt på de to holdninger.

Det lyder som om, at du synes det er lidt svært at trænge ind til din mor, og komme i gang med sådan en snak. Derfor kunne du måske starte med at skrive et brev? Det er helt okay at være rigtig frustreret - det vil jeg ikke bebrejde dig. Men hvis du skriver et brev til din mor, synes jeg ikke du skal bruge det sprog du gør i dit brev til os. I stedet kan du tænke lidt over nogle af de ting jeg har foreslået, og så kan det være at hun bedre kan forstå hvordan du har det?

Når I snakker sammen, så er der vigtigt, at I finde ud af, hvad målet er med jeres snak. Er det en god snak sammen om, hvordan I kan få det bedre sammen - hvor I forstå hinanden bedre, kan lave aftaler om at I taler sammen på en god måde, når I er faldet til ro. Det lyder nemlig til, at det kører mest skævt, når I bliver uenige og vil have at den anden gør det, som man selv synes er bedst. Atlså det her kræver noget tålmodighed fra jer begge - nemlig at lytte og forstå tingene- også fra den andens perspektiv. Det kan man øve sig i. 

Jeg håber mit svar kunne hjælpe dig til at få taget en god snak med din mor,

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat