Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine forældre er skildret men tror min far er ked af det

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for dit meget rørende brev. Jeg tror, mange børn med skilte forældre kan genkende den situation, du fortæller om. Og du beskriver bare så klart, hvordan du på den ene side ikke kan lide, at din far er ked af det. Men på den anden side heller ikke kan eller skal trøste ham. 

Og jeg vil give dig helt ret. Du skal ikke trøste din far. Derfor er det godt, du kan mærke, at han ikke skal tale med dig om, at han er vred på din mor. For du kommer, som du selv skriver, i klemme mellem dem. Derfor er jeg også meget imponeret over, at du allerede har forsøgt at sige fra overfor ham. Desværre blev han sur. Men som du jo så fint selv kan se, så dækker hans vrede nok over, at han er ked af det. 

Jeg vil dog råde dig til at holde fast i det, du kan mærke. Du kan ikke trøste ham, og han skal ikke tale grimt om din mor til dig. 

Det er jo helt naturligt, at din far er ked af det. En skilsmisse er ofte en meget stor sorg for både børn og voksne. Og sorgen kan godt dukke op engang imellem selvom det er længe siden skilsmissen. Det kender du sikkert også selv?

Mange børn, hvis forældre er skilt, vil derfor opleve, at de voksne er kede af det, triste, bange, vrede osv. Men det er de voksne selv, der må håndtere følelserne. Det må aldrig blive sådan, at børnene skal trøste den voksne. Eller lytte til negative ting om ens mor eller far. 

Du fortæller, at du selv er ked af skilsmissen – og at du har grædt de tårer der sku grædes og nok mere til. Måske har du selv ikke helt fået den hjælp, du har haft brug for? De allerfleste børn har brug for at kunne tale åbent om skilsmissen, om bekymringer og utryghed. Og om at de savner deres mor, far og det at være en familie. Kan du fortælle dine forældre sådanne ting? 

For nogle børn er det en stor hjælp at tale med andre børn, der også har skilte forældre. Og nogle skoler laver grupper for skilsmissebørn. Måske kunne du høre din lærer, om der er sådan en gruppe på din skole? 

Jeg vil også opfordre dig til at vise din far dit brev og mit svar. Jeg tror, det er en god måde at få ham til at se, at du har brug for, at han ikke går til dig med sin vrede og sorg over skilsmissen. Og sammen kan I måske kigge siden her: https://bornetelefonen.dk/tema/skilsmisse

Din far er også meget velkommen til at ringe til ForældreTelefonen på 35555557, hvis han vil tale med en rådgiver om, hvordan han bedst støtter dig. Han kan også læse mere her: https://bornsvilkar.dk/fokus/skilsmisse/skilsmisse-foraeldre

Jeg håber, du får talt med din far. Jeg forestiller mig, at han hellere end gerne vil hjælpe dig alt det bedste, han kan. Mon ikke han bare lige skal få øje på, at han er kommet til at lægge for stort et ansvar på dig. Det har nok helt sikkert ikke været hans mening.

Mange tanker fra 
BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat