Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine forældre er hele tiden uvenner

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år, 

Jeg kan virkelig godt forstå, at du "råber" Arghhhhhh.... i dit brev. Det er klart, at du er frustreret, for hvor er der mange ting, der fylder hjemme hos jer lige nu: skænderierne, det at I skal flytte, skoleskiftet, at din mor har stress. Det er mange ting på en gang, som selvfølgelig påvirker dig. Jeg vil prøve at skille tingene lidt ad i mit svar - selvom jeg godt ved, at det hele hænger sammen. 

I Danmark er der desværre flere voksne, der får stress - ligesom din mor har fået. Stress er noget mærkeligt noget, for har man stress, er det bedste, man kan gøre at slappe helt af. Desværre får de fleste stress, fordi de er bange for, hvad der sker, hvis de slapper af og laver ingenting. Og hvordan slipper man så af med stressen? Det kan faktisk være nødvendigt at få hjælp. Og det lyder heldigvis til, at din mor allerede har talt med sin læge. Det er godt - for lægen vil -udover at give hende medicin - også kunne tale med hende om, hvordan hun bedre passer på sig selv og får slappet af. 

De fleste børn bliver rigtig bekymrede, når deres forældre har stress. De kan blive bange, fordi de mærker, at deres mor eller far ikke er som de plejer at være. Måske bliver mor eller far mere ked af det eller vred end normalt. Eller måske har de ikke overskud til noget som helst.

Når den ene forældre er stresset, kræver det mere overskud af den anden forældre. Men det er bare ikke altid, at den anden forældre husker det. Måske er han eller hun også stresset eller presset. Og så kan man som barn opleve, at ens forældre begynder at skændes rigtig meget. Det er ikke særlig rart.

Du skriver, at jeres familie bare slet ikke hænger sammen lige nu. Og sådan skal det selvfølgelig ikke være. Selvom der er rigtig meget at se til i jeres familie med husbyggeri, din fars arbejde og rejser, skoleskiftet og det at I bor midlertidigt, så er det dine forældres ansvar, at dit hjem er trygt og rart for dig.

Det er flot, at du allerede har turde at sige til dine forældre, at det går dig på, at de skændes så meget. Nogle gange glemmer forældre dog at lytte til deres børn. Men så er det vigtigt, at man får det sagt igen. Du kunne måske vise dine forældre dit brev til BørneTelefonenen og mit svar? Så kan de se, at det virkelig går dig på. Og at det derfor er vigtigt, at de begynder at gøre noget andet, sådan at du igen kan trives. Ja, så hele familien igen kan trives. 

Nogen gange har forældre også brug for hjælp fra andre voksne, til at se hvad de har gang i. Derfor kan du også tænke over, om der mon er en voksen, som du har lyst til tale med? Det kunne for eksempel være en lærer, en bedsteforældre eller måske en helt tredje? Mange børn, der har det ligesom dig, har glæde af at sige det højt til nogen, som kan trøste dem og passe lidt på dem. Den voksne kan så også støtte dig i at få talt med dine forældre igen.

For jeg tror, at de har brug for igen at høre, hvor ked af det og utryg det gør dig, at de skændes så meget. Så de lige kan stoppe op og tænke over, om de kan få noget hjælp til det hele. Det kunne fx være noget praktisk hjælp i de uger, din far er ude og rejse. Det kunne også være, at de har brug for at lave noget hyggeligt sammen, så det hele ikke bare handler om arbejde og husbyggeri. Men det ved de selv. De skal nok bare lige mindes om det igen.

Inden længe skal du skifte skole. Jeg ved, at mange børn synes, at det er både spændende og nok også lidt skræmmende at skifte skole. Derfor er det vigtigt at man kan tale med sine forældre om de bekymringer og tanker, man gør sig. Og at de kan støtte og hjælpe en, sådan at skoleskiftet bliver så godt som muligt. Jeg kan forestille mig, at du lige nu ikke rigtig føler, at du kan gå til dine forældre, fordi de har så meget at se til. Jeg vil alligevel råde dig til at gøre det. Du kunne fx spørge en af dem, om I ikke kunne lave noget sammen en eftermiddag. Fx gå en tur? Sig at du har brug for at tale om, at du snart skal skifte skole. I kunne så tale om, hvordan du gerne vil have det i forhold til første skoledag, om du kan invitere nogle med hjem på et tidspunkt, hvordan du holder fast i vennerne fra den gamle klasse osv.

Selvom dine forældre har meget at se til, tror jeg, at de vil blive rigtig glade for sådan en snak med dig. De vil jo helt sikkert gerne passe på dig - men de "drukner" nok bare lidt i alt det, de synes, de skal nå. 

Når forældre skændes meget, frygter mange børn, at de bliver skilt. Selvom dine forældre skændes, betyder det dog ikke, at det er det sker. Alle par oplever kriser. Dine forældre har været sammen i 20 år, det giver en god base for at kunne komme videre efter en hård periode. Så mon ikke, det hele falder til ro, når I flytter ind i det nye hus og sammen kan nyde det. 

Mon dine forældre kender vores ForældreTelefon ? Du kan eventuelt fortælle dem om den og sige, at de er meget velkomne til at ringe på 35 55 55 57 for at få en snak om, hvordan de bedst passer på dig og familien i denne travle tid. 

Jeg håber virkelig, at der kommer mere ro hos dig. Jeg håber, du kan bruge mine råd og derfor igen får en snak med dine forældre. Husk at du altid må ringe, chatte eller sende os en SMS på 116111.

Kærlig hilsen og et knus til dig fra

BørneTelefonen

 

 

 

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat