Brev

mine børnerettigheder

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej dreng på 15 år

Hvor er det modigt og godt, at du skriver til Børnetelefonen, så du kan blive klogere på dine rettigheder og hvordan du kan handle i forhold til din situation for nogle år siden, lige nu og i fremtiden.

Der er ingen forældre, der må slå deres børn - også selvom de gør noget de ikke må! Der er aldrig barnets skyld, når forældre slår. Ofte har forældre, der slår deres børn, selv brug for hjælp. Måske du også tænker, at det ikke kun er dig og din søster, der har brug for hjælp? Men at din far også har brug for hjælp, så han kan blive en far, der ikke slår, lige meget hvad der sker.

Når nogen får et barn, er der en lovgivning, de skal overholde. Den lovgivning hedder Forældreansvarsloven. Den er med til at sikre din ret til et trygt liv. Der står f.eks:

§2, stk.2 i Forældreansvarsloven fastslår, at barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling.

Sagt på en anden måde betyder det, at forældre ikke må slå deres børn, og børn har ret til at føle sig trygge og ikke være bange for at blive slået, hvis de gør noget forkert.

For dig betyder det, at du ikke behøver at vente til din far måske slår dig eller din søster igen. Hvis du går og føler dig utryg, er det nok til at få hjælp, da du har ret til et trygt sted at bo og være.

En anden vigtig rettighed er retten til at blive hørt i din egen sag. Du har også ret til en bisidder. En bisidder er en voksen, der hjælper dig med at tale om din sag, kan gå med dig til dine møder og støtte dig i det du har brug for. BørneTelefonen har et bisidderkorps med voksne, der er uddannet socialrådgivere. De kender systemet, børns rettigheder og ved hvad man gør i en situation som din.

Hvis du følger linket kan du læse mere om bisidning - www.børnetelefonen.dk/bisidder

Du kan også starte med at ringe til BørneTelefonen på 116111 og tale anonymt med en af de frivillige rådgivere, som vil hjælpe dig videre. Her kan du altid starte med at fortælle om din situation, og når du er klar til det, kan du fortælle hvem du er, og så vil en bisidder kontakte dig hurtigst muligt.

Der er forkellige veje at gå, så måske du lige kan tænke over hvad der ville være mest rigtigt for dig og derefter tage det næste skridt. Du har ret til og fortjener til trygt liv.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat