Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min søster er voldelig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Hvor er det trist at høre, at din mor ikke tror på dig, og at du får skæld ud, når du beder om hjælp. Det er bare ikke i orden.
Har du prøvet at tale med din far om det? Kan du det?

Din søster ved nok ikke, hvordan hun skal komme af med sine frustrationer, og slår dig. Det er ikke ok og det kunne måske være, at I begge har brug for at snakke med jeres mor om, hvordan I har det - uden at skyde skylden på hinanden. Men i stedet forsøge at finde ud af, hvordan I kan få det godt sammen og undgå at slå.

Kunne du skal tale med din søster om det. Fortæl hende, at det gør ondt, og at du bliver rigtig ked af det, når hun slår, niver og sparker. Men, at det måske er ide at tale med jeres mor om, hvordan I har det - måske er det skilsmissen, der stadig er svær at være i?
Det skal være på et tidspunkt, hvor I har det godt med hinanden, så det ikke foregår midt i et skænderi. Det kommer der sjældent noget godt ud af.
Du kunne også skrive et brev til hende, hvor du fortæller hende, hvad det gør ved dig, når hun slår og hvad du ønsker, at I kunne gøre eller have sammen i stedet for. Det samme kan du måske også gøre til din mor, så hun kan forstå, at du virkelig mener det, og at du har brug for hendes støtte og ikke hendes skæld ud. Eller er der en anden, du tænker kunne være en hjælp at snakke med - måske en der også kan snakke med mor om det (bedsteforældre, lærer, tante, onkel, nabo)?

Hvis det ikke hjælper at tale med din søster, så skal du sige fra overfor hende, så hun forstår, at der er en grænse, hun ikke må overskride.
Det er er vigtigt, at du holder dig for god til selv at slå, og i stedet bare afviser hende tydeligt. Så snart du fornemmer, at hun begynder at være voldelig, så skal du gå væk. Gå eventuelt ind til dig selv og lås døren, hvis du har en nøgle.

Og så kan du sige til hende, at du meget gerne vil være der for hende og tale med hende, hvis hun har brug for det. Men det bliver ikke så længe hun møder dig med vold.
Selvom det er svært, så skal du vise hende, at du er den store, og at du tager afstand overfor den type adfærd. Og så er det vigtigt, at du får sagt, at det er hendes adfærd og ikke hende som person, du tager afstand til. Forstår du?

Hvis det ikke hjælper noget af det, så synes jeg, at du skal kontakte os på BørneTelefonen 116111, på telefon, sms eller chat, så vi kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du så kan gøre.
Jeg håber det allerbedste!

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

 

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat