Brev

min papfar har lavet seksuelt overgreb på mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år.

Du er vokset op i en familie, hvor alkohol er hverdag. Både din mor, din far og din papfar er alkoholikere. Jeg får et billede af dig som en sej lille pige, der har klaret meget for at få det hele til at fungere. Du har taget ansvar for hverdagen, dine søskende og din mor, når hun var fuld. Det er godt gjort af dig, men hvor har du dog holdt ud i lang tid.

Da din papfar forgriber sig på dig sexuelt, får du nok og flygter hjemmefra. Nu er du nemlig blevet så stor, at du ikke behøver finde dig i det mere. Det lyder som en helt rigtig beslutning at tage væk fra din familie og få hjælp. Jeg kan forestille mig, at det ikke var en nem beslutning for dig, og at du tænkte på, hvad der skulle ske med dine søskende, når du ikke var der. Men du gjorde det, og det var flot.

Nu bebrejder du dig selv, at du ikke gjorde noget under din papfars overgreb, og du tænker, at det var din skyld, at det skete.

At din stedfar forulemper dig sexuelt, er kun hans skyld. Det er hans valg, at han gør det, og det kan aldrig være din skyld, at det skete. Du gjorde det bedste, du kunne, når han kom til dig. Og når han truede dig, er det helt klart, at du var nødt til at blive passiv indtil det var overstået. Det var da den bedste måde, du kunne beskytte dig selv på.

Til gengæld fandt du ud af at flygte fra ham og familien, fordi du besluttede, at du ikke ville finde dig i det mere. Du kom i plejefamilie og gik til politiet. På den måde handlede du helt rigtigt.

Så der er ingen grund til, at du skal straffe dig selv. Den der skal straffes, fik desværre ikke en dom. Men det betyder ikke, at han ikke gjorde noget ulovligt. 

Når jeg læser dit brev, er jeg ikke i tvivl om, at du har det skidt. Derfor var det en god beslutning, da du satte dig ned og skrev til BørneTelefonen. Igen besluttede du noget godt for dig selv. Når du har selvmordstanker, cutter og får flashbacks er det nemlig rigtig vigtigt, at du får alle de svære tanker og følelser ud og deler dem med nogen. Nu har du delt dem med os. Godt!

Du fortæller, ar du har en psykolog, men at du ikke har tillid til hende. Jeg tænker på, om den manglende tillid måske har noget at gøre med, at du er blevet svigtet så meget som barn? Svigt lærer nemlig børn, at de ikke kan stole på voksne. Så måske skulle du give dig selv en chance og prøve at stole på din psykolog. Jeg kan nemlig forestille mig, at du ville have stor glæde af at få snakket alle de vigtige ting igennem med hende, som du nu har fortalt mig.

Kunne det være en ide, at du simpelthen viser din psykolog dit brev og mit svar? Jeg ved godt, at det kræver lidt mod, men du har tidligere kunne tage nogle rigtige beslutninger. Det kan du måske også gøre nu.

Hvis du tænker, at du aldrig vil kunne fungere med din psykolog, er der måske mulighed for, at du kan få en anden. Det skal du snakke med din sagsbehandler om.

Hvis det er svært at tage kontakt til sagsbehandleren, fordi du måske er nervøs for ikke at blive lyttet til, så vil jeg foreslå, at du måske får en bisidder fra Børns Vilkår. En bisidder kan gå med dig til kommunen og sørger for, at dine rettigheder bliver overholdt og at du bliver lyttet til. Du kan læse mere om bisiddere her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-b%C3%B8rnetelefonen

Jeg håber, at du vil overveje mit forslag. Hvis du har brug for at snakke med en rådgiver om hvordan man får en bisidder, eller bare vil snakke, kan du altid ringe til BørneTelefonen på 116 111. Vi er der for at hjælpe dig.

Mange gode tanker og held og lykke fra BørneTelefonen

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat