Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min mor er sygt overbeskyttende!

Hei

Fornylig har jeg fået 2 drenge venner på nettet, og dem er jeg rigtig glad for.

Jeg har haft mange venner på nettet, dog de fleste var jeg ikke så tætte med, har kun skrevet lidt med dem en uge og det var det – også sagde jeg intet til mine forældre om det.

Men med de her drenge venner som jeg har fået, ville jeg gerne fortælle det til mine forældre (den ene dreng er 15, og den anden 14).

Da jeg fortalte dem det, var de sådan okay rolig – men ikke min mor! Først var hun sådan ”Okay, okay..”, men nu går hun helt amok!

Jeg har snakket lidt om det med dem, at jeg godt gad at se drengene på et tidspunkt

– min far siger bare at han ikke orker det, fordi han ikke vil køre mig osv – men egentlig vil han bare ikke have jeg snakker med drenge, fordi der er alt det der sh*t med at være kærester osv.

Min mor – hun råber bare nei. Det er det eneste hun gør. Jeg prøver at tale hende til fornuft – har sagt at ALLE mine veninder har lov til at have net-venner, osv (Min veninde på 13 har en kæreste på 16 som hun kender fra nettet).

Min mor går helt amok, råber, og siger jeg skal fjerne dem osv, og ikke må have kontakt med dem mere. En aften sad jeg og snakkede med en af dem over Facetime, også kom min mor ind:

,,Hvem er det?”

,,Det er ham fra Instagram jeg fortalte dig om”

Hun gik så ud af døren, også kom hun tilbage:

,,Sluk det!! STOP!!” Hun går helt amok!!

Jeg går så ud til hende, og spørger hende om hva hendes f*cking problem er.

,,Hvor gammel er han?!” hun laver et sygt skrapt ansigt.

,,Han er 15, mor! Og jeg bliver selv 14 om mindre end 2 måneder?!”

,,Neeii, går det an at være så dum!? Slet ham, ikke snak med ham, du får ham aldrig at se!

Det er så træls! Min mor fatter jo ikke en skid, det er så irriterende.

Jeg har snakket med mine veninder om det, og de siger ”det fordi hun holder af dig”, ja, i know, men hun skal fandme prøve at fatte lidt?!

Altså er ret sikker på han ikke er en gammel mand som vil voldtage mig, eller hvad min mor nu tror?

Jeg ved 100% at man skal passe på, på nettet, og jeg passer også på – men hvad er forskellen? At have en drenge ven i skolen, og en drenge ven på nettet – det er det samme?

Min mor har læst for meget på nettet om at folk er blevet bortført pga det – men hun har aldrig set den gode side – og når jeg vil vise hende det, og fortælle hende om det, vil hun ikke engang se det – hun råber bare nei, også skal jeg åbenbart blokere dem.

Altså hvor skal jeg ellers møde nye mennesker? Ja – skolen. Men kan ikke komme i kontakt med dem, nettet synes jeg er meget nemmere.

Jeg synes ikke det fair at alle mine veninder bare kan få flere veninder på nettet, og kærester osv. (De siger også jeg er for ung til en kæreste!! WTF!!

Min mor sagde at vi bare vil have sex og sådan noget – altså hva fanden? Vil ikke have sex endnu?!)

Og fx – det er også så utrolig træls, at når hun ser en film, og der er blod, eller at nogen kysser, holder hun hånden for det, eller siger ”du har ikke lov til at se på det der, du form ung!”

Like; jeg har set alle mulige serier på Netflix, som fx Teen Wolf, hvor de kysser lidt og der er blod – og hva så at de kysser? – og hva så der er blod? Bliver ikke f*cking bange!

Håber seriøst i kan hjælpe mig.. Undskyld for mit sprog, men er bare så irriteret på hende!

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på næsten 14 år,

Jeg vil gerne starte med at rose dig for, at du er ærlig over for dine forældre og fortæller dem om dit liv på nettet. Den ærlighed skal du holde fast i, selvom jeg godt forstår, hvis det er svært, når du ikke føler dig forstået.

Forældre kan være møgirriterende og svære at holde ud til tider. Mange unge som dig oplever, at deres forældre helt glemmer, at se deres børn er på vej til at blive unge. Forældre bliver tit utrygge på den verden, deres børn skal ud i. Så gør de, og siger de en masse ting og laver regler, som måske kunne have set anderledes ud, hvis de havde følt sig mere trygge. Jeg er sikker på, at det alt sammen er for at passe på dig, fordi de selvfølgelig ikke vil, at der sker dig noget.

Jeg tænker, det er super vigtigt, at du bliver ved at snakke med dine forældre om, hvad du føler og gerne vil (det ved jeg godt er svært lige nu, hvor du er meget sur på din mor). Det betyder ikke, at du får lov til alt.  Men jeg tror, at hvis du kan holde fast i, at I snakker sammen, så vil dine forældre bedre kunne følge med i, hvad dine behov er, og det vil give dem tryghed. Du vil også selv i snakken med dine forældre kunne lære at se, hvad dine forældre har brug for at vide om dig for at give dem tryghed og dig mere frihed.

Kunne du en dag, hvor der er god stemning og du ikke er irriteret, prøve igen at forklare dine forældre, hvad det er, du gerne vil have, at de løsner lidt op for, og måske spørge dem, hvad du kan gøre for, at de føler sig trygge. Måske kan I sammen finde nogle regler, hvor I alle sammen kan udvikle jer i. Efter I har talt sammen første gang, er det en god ide at aftale, hvornår I næste gang skal snakke sammen i familien om, hvordan det går, så det ikke lige pludseligt er glemt, hvad man har aftalt.

Du har en alder, hvor der helt naturligt sker rigtig meget med din udvikling, så man kan sige, at I skal lære hinanden at kende på ny. Dine forældre skal til at øve sig i, at de har fået en teenager og en ung, som er på vej til at blive mere og mere selvstændig.

Du kan bruge dit brev og svaret her som en støtte, når du skal snakke med dine forældre. Måske kan I sammen kigge på www.sikkerchat.dk? Hvis det hele er for meget lige nu, kan du ringe til BørneTelefonen 116111 og snakke med en voksen, som sidder klar til at hjælpe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat