Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min mor er syg

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år

Mange tak for dit brev. Når ens mor eller far bliver syg, kan man godt få følelsen af at stå ude på sidelinjen og ikke rigtig vide, hvad der sker. Man kan også føle, at forholdet til forældrene bliver anderledes, fordi sygdommen kommer i vejen. Jeg tænker på, om det mon er sådan du har det? 

Du har overhørt nogle ting, som har efterladt dig med en masse spørgsmål, og det kan jeg virkelig godt forstå. I stedet for at gå alene rundt med spørgsmålene, valgte du at gøre noget. Jeg synes, at det var rigtig flot gjort, at du tog ned til din mormor og spurgte, hvad der sker med din mor! 

Mon din mormor forklarede dig, hvad en stress-sygdom er for noget? Jeg tror, at det vil være godt, hvis din mormor eller dine forældre kan fortælle dig lidt om, hvad det vil sige blive ramt af stress, og hvordan man kan slippe af med stressen – for det kan man heldigvis. 

Din mor går til psykolog og har valgt at gå på deltid, og det får mig til at tænke, at hun prøver på at passe på sig selv og sit helbred. Det er nemlig nogle af de gode ting, man kan gøre for at få stressen ud af sit liv. 

Nu kender jeg jo ikke din mor, men måske prøver hun også at passe på dig – nemlig ved at skåne dig for alt for mange oplysninger? Rigtig mange børn og unge har det dog som dig: Hvis én af deres forældre er syge, har de brug for at vide, hvad der sker. Og jeg synes faktisk også, at det er rimeligt, at du får svar på dine spørgsmål.

Jeg tror også, at det vil være godt, at dine forældre finder ud af, hvordan du har det. Som du så fint skriver, kan det opleves som et svigt, at man ikke får tingene direkte at vide, men selv skal finde ud af dem. Hvad ville der ske, hvis du prøvede at forklare dem, at du føler et svigt? Du kan eventuelt vise dem det brev, du har skrevet til os. Vælg et tidspunkt, hvor der er tid og ro til at tale sammen. 

Hvis det er svært at tage hul på snakken, kan du måske få hjælp af din mormor eller bede hende om at snakke med din mor og far?  

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat