Brev

min mor er sur hele tiden

Hej…

Jeg synes ikke at jeg har det så godt med min mor. Hvis man siger det mindste til hende som du havde lovet at støvsuge på mit værelse siger hun bare tilbage at det har hun ikke tid til fordi der ikke er nogen der hjælper med noget andet og hun skal lave det hele (dække bord, støvuge, gøre rent osv) og så kan hun snart heller ikke mere fordi at mig og min lillebror ikke laver noget hun kan bare ikke se at vi rent faktisk laver noget.

Vi går begge to med hunden en gang om dagen og jeg går nogle gange med ham to gange og jeg hjælper med at tage a bordet og dække bord og jeg hjælper med at hænge tøj op og alt muligt andet min bror laver slet ikke lige så meget som mig han roder mere og lægger alt muligt inde i stuen så det bliver min mor også sindsyg af (hun har OCD så der skal helst være ryddet op hele tiden) 

somsagt prøver jeg virkeligt at hjælpe meget og rydde op efter mig selv men hun bliver ved med at brokke sig når jeg har bagt og har ryddet helt op efter mig så siger hun ikke noget jeg skal selv sige se mor jeg har selv ryddet op så siger hun ja men har du taget den tallerken der står på dit værelse og så siger jeg nej og så bliver hun skide sur. hun siger eller ikke tak når jeg har taget af bordet uden at hun skulle bede mig om det. det har jeg prøvet rigtig mange gange nu og jeg gider ikke at hun skal blive ved med at skabe så skide dårlig stemning.

hver dag her i sommerferien har der været et eller andet hvor hun har brokket sig over mig og jeg er lige ved at græde hver gang. Hun bliver også ved med at fortælle mig at min bror går med hunden når jeg er syg uden at brokke sig og at tingene altid bliver som jeg vilhave dem og at jeg altid bestemmer og det passer slet ikke det er som om at hun med vilje sviner mig til og prøver at gøre det hele surt for mig.

jeg har sagt til hende før at det er irriterende at hun hele tiden skal rette på mig og sige at jeg ikke laver nok når jeg gørr det og så at hun ikke kan finde ud af at sige ordentlig tak når jeg har gjort noget for jeg synes at det er svært at rydde op af mig selv og når noget er svært og man gør det har man brug for lidt ekstra ros så man gider at gøre det igen med istedet for jeg bare af vide at det ikke er godt nok. Når hun har sagt ja til at køre nogle af vores venner hjem eller sådan noget skal hun også altid brokke sig over det til mig “fordi hun er alt for flink og der er ikke nogen der gør sådan nget for os osv”

jeg håber virkeligt at i kan hjælpe mig er ved at blive træt af blive rettet på hele tiden
god sommerferie

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Det er godt, at du har haft overskud til at skrive. Jeg forstår godt, at det kan blive en lang sommer for dig på den måde, som det er i din familie lige nu. Det lyder bestemt ikke rart at føle sig så forkert hele tiden, og det er ikke i orden, at det skal være på den måde hjemme hos dig.

Det er som om du og din mor har lidt samme følelse af at ikke at blive anerkendt for det stykke arbejde, I hver især gør, når man er familie. Det er din mor, som er den voksne og skal tage ansvar for dig og din bror på sådan en måde, at familien er et rart sted at være. Det lyder ikke til at din mor kan det lige nu. Mon der er tidspunkter, hvor hun også er glad eller lidt glad og viser det?

Har du på en stille dag fortalt din mor, hvad det gør ved dig, når hun er utilfreds med det, du gør og ikke gør. Det er vigtigt, at din mor ved besked om, hvad det gør ved dig med de ting, hun siger. Hun skal have det at vide for at kunne ændre på det. Du kunne fx skrive de ting ned som du gør og hvornår du gør det. Det skal jo ikke blive en kamp mellem dig og din bror om, hvem der gør mest eller er bedst. I en familie skal man helst samarbejde, deles om tingene og have det godt med hinanden. Det andet skaber splid. 

Måske kunne det være godt for jeres familie at få lidt hjælp udefra til at få lavet regler om, hvad I hver især skal gøre og få styr på, hvad der skal til for at din mors OCD ikke ødelægger hele familien. Hjælp og rådgivning kan man få gratis og anonymt i jeres kommune - det hedder nok noget som åben anonym rådgivning eller familierådgivning.

Systemer og regler kan være rigtig godt som en hjælp, så alle kender deres opgave, og så er der ingen, som behøver at skælde ud over, at tingene ikke bliver gjort. Man kan krydse af, når tingene er gjort så det er tydeligt at der er styr på det man har aftalt i familien. En god ide vil være at lave en fast dag i ugen, hvor man som familie lige snakker om, hvordan ugen er gået, og om alle har gjort deres opgaver, så man på den måde hjælper hinanden med at holde styr på det hele.

Jeg tænker også, at det kunne være rigtig godt for jer at lave noget sammen, efter I har snakket. Måske gå en tur i biografen, gå en tur i skoven, til vandet eller lave mad sammen, noget hvor I ikke skal være sammen om opgaver og pligter, så I på den måde øver jer i at se på hinanden med andre øjne. Det kan man tit komme til at glemme, når de praktiske ting hele tiden kommer foran og fylder hele billedet i familien. Der skal jo helst også være billeder af jer, hvor I har det godt sammen.

Åh, jeg ved godt, at der ligger mange opgaver til dig, du skal tage hul på. Jeg håber, du holder fast i dit mod til at få det bedre med din mor og får spurgt om hjælp.

Du kan måske også starte med at ringe til BørneTelefonen 116111, og lige få vendt det igen, hvis du har brug for det.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat