Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min mor er næsten for meget

Hej.

Sagen er den at min mor næsten er for meget. Hun tror at jeg er en lille pige. Jeg må ikke engang tage tøj på mit eget værelse eller ses bestemme hvornår jeg går i seng i weekenden.

Jeg fylder meget snart 14 år, og mit liv her er ikke teenager agtigt. Vi har ikke råd til jeg kan tage på efterskole siger min mor. Jeg må heller ikke gå tio fester når jeg bliver 16 eller 18 siger hun. Jeg må ikke få en kæreste før jeg er 18 eller have sex før jeg er gift osv.

Hvordan kan hun være sådan.

Hun gør også rent 24/7 og kan ikke klare hvis der er rodet og så er hun for mærkelig.

Ved jeg taler ondt men helt seriøst kan ikke klarer at bo i den børnehave nu.

Jeg må ikke engang selv cykle til sport og der er kun 700 m er det ikke sindsygt.

Hvad skal jeg gøre?

Og så har vi verdens grimmeste bil, jeg bliver aldrig teenager her

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt høre, at du har flere ting at kæmpe for hjemme i din familie med hensyn til at blive betragtet som teenager.

Der sker en kæmpe udvikling med din krop og med din psyke de næste år, mens du er teenager. Og du er i fuld gang med at finde ud af, hvem du er. I den proces har man som ung brug for mere frihed. Men også tillid fra ens mor og far. Tillid til at man mere og mere kan stå på egne ben.

Dén proces, som du er i, er forskellig fra din mors proces. Hun skal vænne sig til, at hendes dejlige datter, vokser lidt fra hende. Det kan være lidt svært som mor – for man vil jo gøre alt det bedste, man kan for at passe på sit barn.

Det lyder til, at din mor har rigtig svært ved den proces. Og det lyder til, at du ikke får den frihed og tillid, der er nødvendig for, at du kan udvikle dig og trives.

Det er sådan, at du har ret til et privatliv. Sådan er det for alle børn og unge.

Du har også ret til, at din mor passer på dig og sørger for, at du har det godt. Lige nu passer hun næsten for meget på dig, når du ikke må tage tøj på dit eget værelse, ikke har medbestemmelse over, hvornår du går i seng i weekenden og ikke selv må cykle til sport.

Samtidig siger din mor, at du ikke må gå til fester, når du bliver ældre og heller ikke må have sex, før du er gift. Hun bestemmer altså mere over dig, end det er godt for dig. Også mere end hun har lov til – for hun kan ikke bestemme over dig, når du er over 18 år. Så du vælger altså selv, om du vil gå i seng med nogen, inden du bliver gift.

Det kan være, at din mor siger disse ting – uden helt at mene dem. Og det kan være, at hun siger dem, fordi hun ikke helt ved, hvordan hun skal passe på dig, nu du er blevet ældre.

Jeg fornemmer, at du allerede har forsøgt at fortælle din mor, hvor svært det er for dig at leve et almindeligt teenager-liv, når hun bestemmer så meget. Mon det er rigtigt?

Desværre har din mor ikke rigtig lyttet til dig.

Derfor vil jeg nu råde dig til at få hjælp til samtalen med hende. Kunne du fx tale med din lærer om, hvordan det er hjemme hos dig? Så vil din lærer kunne tale med din mor og hjælpe hende til at finde nogle sunde og gode grænser for, hvad du må klare selv, og hvor hun skal hjælpe dig.

En anden mulighed er, at du viser din mor dit brev og mit svar. På den måde kan hun læse, at du faktisk lige nu ikke rigtig trives.

Og samtidig kan du fortælle hende, at hun er meget velkommen til at ringe til os på ForældreTelefonen på telefonnummer  35 55 55 57, hvis hun vil have gode råd til, hvordan hun passer på dig uden at hindre dig i at gøre egne erfaringer.

Til slut vil jeg foreslå, at du - måske sammen med din mor - tjekker Børneportalen http://boerneportalen.dk/ . Dér står noget om børns rettigheder, som I måske også kan bruge som udgangspunkt for en god snak med hinanden.

Jeg ønsker dig masser af held og lykke. Du er meget velkommen til at skrive eller ring til BørneTelefonen igen, hvis snakken med din mor ikke ændrer noget.

Mange hilsner fra 

BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat