Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min mor bliver meget sur

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år, 

Jeg kan godt forstå, at du synes, at det er ubehageligt, når din mor bliver sur og råber. Jeg tror dog ikke, at det har særlig meget med jer at gøre, for som du selv skriver, bliver din mor sur over mange forskellige ting og underskylder også ofte for at overreagere. Derudover skriver du, at hun bliver sur over, at være den eneste, der ikke har købt gaver, hvilket jeg har svært ved at se har noget med jer at gøre. Derfor er det vigtigste for dig at huske på, når din mor får det du kalder raserianfald, at de formentlig ikke har særlig meget med dig og din bror at gøre, men at din mor måske ikke ved, hvordan hun skal håndtere forskellige ting – også selvom hun brokker sig over jer, når hun får dem. 

Jeg kommer til at tænke på, om du har prøvet at sætte dig ned med din mor, når hun ikke har et raserianfald og fortælle hende, at du er træt og meget ked af, at hun altid råber af jer? Du kunne måske fortælle hende, hvad du har fortalt os – at det gør dig ked af det og ikke helt ved, hvad du skal gøre? Hvis man siger sådan nogle ting imens man er sure på hinanden er det ofte nemmere ikke at høre helt efter, hvad den anden siger så derfor er det vigtigt, at du gør det, når I ikke er uvenner eller din mor er sur. Måske kan du sige til din mor, at du vælger at gå væk fra hende (måske ind på dit værelse), hvis bliver så vred eller får raserianfald. At du går for at passe på dig selv, fordi det ikke er rart at være i.

Jeg tænker samtidig på, om du har sagt det til en anden voksen? Det ville nemlig være rigtig godt, hvis du kunne få lidt støtte fra en voksen til at håndtere din mor. Måske er der også andre omstændigheder, der gør, at din mor er lidt ved siden af sig selv, men som du ikke kender så meget til? Derfor tror jeg, at det ville kunne give dig den nødvendige klarhed og styrke at snakke med en, som måske kender jeres familie eller er i jeres familie?

Noget af det man gøre, når man reagerer så voldsomt, som din mor gør, er at lære at håndtere sin vrede - nogle kalder det vredeshåndtering og på engelsk hedder det anger management. Så det ikke at kunne styre sit temperament i pressede situationer sker for mange, men man kan arbejde med det. Det kan være at tælle til 10 inden man siger noget til andre. Det kan være at gå væk for sig selv tilman ok klar i hovedet og kan tænke og tale pænt til andre. Jeg sætter et link ind med en lille film om at tage toppen af din vrede - måske kan din mor bruge den...for det er hendes vrede ikke din: http://www.psykiatrifonden.dk/faa-hjaelp/taenk-dig-staerk/depression/5-tag-toppen-af-din-vrede.aspx  Måske kan den voksne hjælpe dig med at vise den?

Hvis det sker igen, så kan du også vælge at gå væk fra hende - måske sige til hende. 'Jeg går væk nu, så din vrede ikke går ud over mig. Det gør jeg for at passe på mig selv.' 

Hvis du har brug for flere råd eller bare at snakke lidt om det, der sker derhjemme, er du meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 – det er helt anonymt. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat