Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:
Kære 16-årige
Hvor er det godt, du skriver og deler det med os på BørneTelefonen. Jeg fornemmer, at du godt ved, at det din mor gør er forkert. Faktisk er det ulovligt at slå børn og generelt være voldelig overfor andre. Børn skal ikke opleve vold eller at være bange derhjemme. Derfor bliver jeg også bekymret når jeg læser dit brev.
På BørneTelefonen snakker vi med andre børn og unge i samme situation. Jeg ved fra dem, at man kan føle skam og skyld over de konflikter der opstår derhjemme. Det kan give en, en følelse af at man ”fortjener det”. Måske har du det også sådan? Her er det vigtigt for mig at fortælle dig, at ingen fortjener at blive slået – heller ikke dig!
Når din mor slår dig, forestiller jeg mig, at du kan føle dig meget splittet inden i. For på den ene side er hun jo din mor, som skal passe på dig og på den anden side, er du måske bange for hende?
Det kan være rigtig svært at sige fra overfor en forælder der slår. Det handler om, at man jo på mange måder er afhængige af dem.
Det er vigtigt at sige højt, at man oplever vold i hjemmet. Derfor skal du vide, at jeg synes det er godt at du har kontaktet os. Har du fortalt det til andre omkring dig? Det kunne være en anden voksen i din familie eller nær dig, en god lærer eller pædagog? – du skal ikke gå med det alene.
Faktisk siger loven, at alle voksne i Danmark har pligt til at hjælpe et barn, der er udsat for vold. Det betyder, at hvis du fortæller en voksen, at du er udsat for vold, så skal den voksne sørge for hjælp til dig. Du har ret til hjælp, så det bliver stoppet.
Den mod det kræver at sige det højt, den har du. For du har sagt det højt til os, og det er supersejt!
På BørneTelefonen kan vi hjælpe dig. Hvis vi på BørneTelefonen skal hjælpe dig, skal du ringe til os på 116111.
-Her vil du få fat i en af vores rådgivere. Rådgiveren kan fortælle dig mere om, hvordan vi hjælper andre som dig. Vi har for eksempel det som hedder en bisidder.
En bisidder er en voksen, som kan hjælpe dig med at fortælle kommunen, hvordan det er hjemme hos dig. Bisidderen kan tage med til møder på kommunen og støtte dig. Kommunen er det sted, som skal hjælpe børn og unge, der ikke har det godt hjemme.
Kommunen har pligt til at hjælpe dig og din familie med at få det bedre.
-Du kan læse mere om bisiddere ved at trykke her.
Måske du kan ringe til os på vej hjem fra skole eller i et frikvarter, så du ikke skal være bange for, at din mor hører noget.
Jeg håber, du kan bruge mit svar. Det er vigtigt, at du får hjælp – det du oplever er ikke okay.
Du skal vide, at vi meget gerne vil hjælpe og derfor skal du ikke tøve med at ringe.
De bedste hilsner fra BørneTelefonen