Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min lillebror

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige
Tusind tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, at det må være hårdt for dig. Det er rigtig dejlig at læse, at du er rigtig glad for din lillebror og din familie, på trods af de problemer, som du oplever. Det er super godt for dig, at du kan tænke sådan.  
Jeg ville så gerne kunne svare dig, at det ikke er rimeligt, det du bliver udsat for. For det synes jeg ikke, det er.  Men der er jo ikke rigtig nogle regler, som forbyder, at man som familie skal have det sådan, som I har det. Jeg ved fra andre, der har søskende med særlige behov, at det ofte kan være svært at være den, der hele tiden skal tage hensyn til den anden. Det kan man godt blive træt af i længden...

Men der er dog alligevel ting man kan gøre. Det vil være super oplagt, hvis du kom til at vide så meget som overhovedet muligt, om din lillebrors hjerneskade. Jo mere vi forstår, jo nemmere er det som regel at "se igennem fingre" med de problemer, der opstår undervejs, fordi vi bliver klar over, at det der sker, ikke har noget med os at gøre.

Kunne du ikke tage en snak med dine forældre om det. Hvis de ikke rigtig kan hjælpe dig, så må du en tur på google, det lokale bibliotek, eller endnu bedre, måske en tur forbi din egen læge, som sikkert gerne vil hjælpe dig med at forstå handicappet.

En anden meget god ting, kan være at acceptere, at jeres liv er lidt anderledes, end andre familiers liv. Vi vælger ikke selv vores familie, men vi er tvunget til at være sammen med dem. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at vi accepterer, at der er dårlige ting til stede, og at vi måske ikke kan ændre så meget på det. Hvis man kan det, så bliver det ofte nemmere, at fokusere på de gode ting og glemme de mindre gode. 
Kunne du i en periode prøve at mærke på dig selv, hvad det er der sker med dig, når din lillebror får et af hans flip. Du skal bare mærke efter, finde følelsen (vrede, trished, sårethed, irritation osv). Prøv i den periode, at koncentrere dig kun om følelsen, og gør så alt hvad du kan, for ikke at reagere på følelsen. Når der så er gået noget tid, så ved du præcis, hvad det er for følelser, som din lillebror sætter igang i dig. Når du ved det, så kan du måske nemmere kontrollere følelsen. Det er jo nemlig ikke dig, som han er vred på! Han kan bare ikke finde ud af, at gøre tingene på andre måder, end dem han gør. 
I det hele taget, så synes jeg også, at du skal få talt rigtig meget med dine forældre om det. Var det en mulighed, at spørge den ene af dine forældre, om han/hun vil tage med dig på en tur i byen eller lignende. Bare jer to en halv dags tid. Så kommer I væk fra huset, og der er masser af tid til at snakke. Husk at prøve at tale om det, i stedet for at blive vred og så diskutere om det - jeg gætter på det er lettere, hvis I taler på et tidspunkt, hvor I hygger jer. (I stedet for at gøre det i situationen, hvor alle er anspændte i forvejen.)
Har du en anden voksen i dit liv, som du kunne bruge til at "læsse lidt af på". Det kunne være en bedsteforælder, en onkel/tante eller lignende - bare det er en voksen, som du har tillid til. Nogen gange, så kan vi have store problemer, men hvis vi bare kan få lov til at fortælle om det, så føles problemerne automatisk mindre. (Og måske kunne den voksne også fortælle din mor og far, at de skal prøve at huske, at det heller ikke er så let for dig, når din bror flipper..?)
Du må også meget gerne ringe eller sms'e herind på 116 111, eller du kan skrive til os på chatten klik her >>
Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig med at få mere ro i dit liv. 
Kærlig hilsen BørneBrevkassen

 

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat