Brev

Min farmor er død

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det gør mig meget ondt, at du har mistet din farmor, som betød så meget for dig. Det kan føles så uretfærdigt, når nogen, man holder af dør.

Nogle gange, når man er meget tæt på et andet menneske, kan det føles som om, man mister en del af sig selv, når denne person dør. Er det mon sådan, du har det?

Sorg er en underlig ting, for det er aldrig til at sige, hvor længe den bliver ved, eller hvordan den viser sig. Du vil formodentlig savne din farmor resten af dit liv, Men det vil ikke blive ved med at gøre så ondt, som det gør lige nu. Smerten vil gradvist aftage. Det er i hvert fald sådan, det normalt forholder sig med sorg for de fleste mennesker. Og man lærer også at leve uden den, man holdt af. Man bliver hel igen.

Hvis man oveni en periode med sorg befinder sig i en stresset situation og/eller ikke føler sig forstået af sine nærmeste, så kan sorgen godt komme til at virke endnu stærkere i en periode.
Det er dét, jeg tror, sker med dig lige nu.

Jeg synes, at du skal prøve at tale alvorligt med dine forældre om det igen. Og så synes jeg, at du skal forklare dem, at du ikke føler dig glad indeni, selvom du godt kan smile og grine i løbet af dagen. Måske kunne du vise dem dit brev og mit svar, for at de kan forstå, hvordan du har det. Du har nemlig beskrevet dine følelser så fint,

Jeg kan ikke sige, om du er ved at udvikle en depression, men det lyder som om, du føler dig enormt presset; dels af sorg, men også over skolen og lektierne - og over, at du ikke føler dig forstået. Men uanset hvad, så skal du jo ikke gå og have det sådan. Og du kan sagtens få hjælp til at takle din situation.

Her tænker jeg, at du kunne tale med enten dine forældre eller din klasselærer om at få en snak med din skoles psykolog. Skolen har nemlig en psykolog, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der skal til, for at du kommer til at trives igen. Så du atter kan koncentrere dig om din skolegang og dine venner.

Det virker som om, at de tab, du har haft, har slået dig ud af kurs, og det kan en skolepsykolog sagtens hjælpe dig med at få rettet op på igen, så du nemmere kan takle hverdagen på skolen og lektierne, og så du igen får overskud til at gå i ungdomsklub og se dine venner.

I den forbindelse vil jeg sige, at det er vigtigt, at du ikke lukker dig for meget inde, som jeg får indtryk af, at du til en vis grad gør.
Det er bedre, at du får delt din sorg og dine tanker med andre -  for det er meget ofte andre, der kan hjælpe én med at komme tilbage på sporet, når man føler sig fortvivlet. Det er meget svært at klare alene, for vi mennesker kan have svært ved at se tingene ”oppefra”. Vi kan blive overmandet af vores følelser, og så slipper fornuften op. Og så kan det hele komme til at føles langt mere håbløst, end det i virkeligheden er.

Jeg er sikker på, at den situation, du befinder dig i, sagtens kan blive god igen. Men det kræver, at du får lidt hjælp til det.
Udover at tale med dine forældre, din klasselærer og en psykolog, så vil jeg også foreslå dig at tage kontakt til BørneTelefonen. Her kan du få en snak eller en chat med en rådgiver, som er der for at lytte og for at hjælpe, og som ikke stiller krav eller forventninger til dig. Den mulighed er du meget velkommen til at benytte dig af.

Jeg vil ønske dig stort held og lykke med at få den hjælp og støtte, du har brug for.

De kærligeste tanker fra
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat