Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far tager mine penge

Hej,

jeg er 15 år og jeg arbejder lige pt. Det har jeg gjort faktisk ret meget, men jeg mister simpelthen bare lysten til at arbejde, da jeg slet ikke får min løn.

Jeg er meget ked af det, og jeghar bare lyst til at stoppe med at arbejde, men det må jeg ikke. Min far tager hele min løn, også sidder jeg bare med ingenting. Jeg forstår det simpelthen ikke, for det er som om at jeg forsørger ham? Men er det ikke meningen at det er ham, som skal forsørge mig, når vi nu lever i Danmark? Den danske tankegang har han åbenbart ikke.

Jeg sidder faktisk og skriver det her med tårer, da jeg faktisk er ret ked af det. Ovre i skolen så er mine veninder ellevilde glade over at de har fået løn, og de snakker løs om hvad de skal bruge dem på, imens jeg bare sidder i hjørnet og tænker “Gid det var mig.”

Når jeg siger til ham om jeg ikke skal have lidt penge, så siger han bare “Det snakker vi om en anden gang, og du har den 50’er som jeg gav dig sidste måned.” Jeg er bare så ked af det, for jeg forstår det simpelthen ikke..

Har i ikke ret til at få mine penge, som jeg tjener og arbejder hårdt for?.. :'(

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år

Jeg kan godt forstå, at du bliver ked af det, når din far tager de penge, som du tjener. Når man sætter tid af til at arbejde, så er det jo som regel fordi, man gerne vil tjene nogle penge, så jeg kan også rigtig godt forstå, at du føler, at du mister motivationen til at arbejde. Det er bare ikke ok! Du har ret til de penge, som du tjener.

Du har helt ret i, at det er din far, som skal forsørge dig (- og mor). Forældre skal nemlig passe på deres børn og forsørge dem indtil de er 18 år. Du spørger også, om du ikke har ret til selv at få de penge, som du tjener. Og jo, det har du ret til. I den lov, der hedder ”Værgemålsloven” står der, at forældre skal sørge for, at deres barns penge bliver brugt på en måde, så det kommer barnet selv til gode. Men når barnet er fyldt 15 år, så har barnet ret til at være med til at bestemme, hvordan pengene skal bruges. Det vil sige, at fordi du er fyldt 15 år, så har du ret til at med bestemme over dine penge, og din far kan altså ikke bare tage dem.

Med lovord, så lyder det sådan her i Værgemålsloven:

§ 42. Umyndige råder selv over:
1) hvad de har erhvervet ved eget arbejde, efter at de er fyldt 15 år, …(altså det man tjener ved at arbejde)
2) hvad de har fået til fri rådighed som gave eller som friarv ved testamente, (hvis du får gaver og har arvet)
3) hvad værgen har overladt dem efter § 25, stk 3.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der mon er en grund til at din far tager din løn, som I måske ikke har snakket om. Det kan være, at han gerne vil hjælpe dig med at passe på dine penge? Det kan for eksempel være, at han har sat dem ind på en konto til dig? Måske er han ikke klar over, at du godt kan og har ret til at passe på dine penge selv? Det kan også være, at han ikke ved, hvor ked af det, du faktisk bliver, når du ikke får din løn.

Jeg tænker, at det vil være en god ide at snakke med din far om det. Så kan han få at vide, at det faktisk gør dig rigtig ked af det, og du kan finde ud af, om der egentlig er en god grund til, at din far beholder din løn. Du kan foreslå, at i laver en aftale om, hvad der skal ske med din løn. Det kan for eksempel være, at du skal have hele din løn og råde over pengene selv? Måske skal din far hjælpe dig med at sætte nogen af pengene ind på en konto? Det kan også være noget helt tredje, som i finder ud af. Hvis det er svært for dig at snakke med din far om det, kan du vise ham dit brev og mit svar. Det kan nogle gange gøre det lidt nemmere.

Du kan også bede en anden voksen om at hjælpe dig med at snakke med din far. Det kan for eksempel være, at din mor kan hjælpe dig med at snakke med din far? Du kan også fortælle det til din lærer, en pædagog i klubben (hvis du går i klub) eller en helt fjerde voksen. Så kan de hjælpe dig med at snakke med din far og støtte dig i, at du har ret til at få din egen løn.

Når du er 15 år, så har du også mulighed for at  gå i en bank og åbne din egen konto fx lønkonto, opsparingskonto og få et kontokort til den. Du kan også få MitID, som skal bruges til at læse Digital Post og følge aktivitet på en bankkonto. Du kan læse mere om, hvordan du får MitID her: MitID til 15-årige

Måske er det noget, du gerne selv vil gøre eller tage en med i banken, som kan støtte dig? Det kan også være at snakke med din far om det eller en anden voksen, hvis det er bedre?

Jeg synes, at det er ret sejt, at du tænker over, hvilke rettigheder du har og beder om hjælp, når du kan mærke, at noget ikke er, som det skal være. Jeg håber, at du har mod på at bruge noget af denne kraft på også at følge nogle af mine råd, så du kan få lov til nyde lidt godt af alt dit arbejde.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat