Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far er syg

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære L,

Livet er en mærkelig størrelse. Det ene øjeblik kan det være trygt og idyllisk – det næste øjeblik præges af frygt og bekymringer. Der er ikke retfærdigt, at det lige pludselig vender på den måde. 

Jeg kan godt forstå, at det kan føles, som om ’verden faldt sammen’ den dag, du fik det at vide. Du må være blevet bange. Derfor er det ikke så mærkeligt, at du har svært ved at koncentrere dig om lektier og dine fritidsinteresser. Jeg kan nemlig forestille mig, at du hele tiden bliver forstyrret, fordi du kommer til at tænke på det, der sker med din far. At han f.eks. ikke kan komme til din fødselsdag. Jeg kan godt forstå, at du har det sådan. Det vigtige er bare, at du ikke er alene med dine følelser. 

Det er godt, at du har en super mor og storesøster samt 3 bedste veninder at snakke med. Selvom det ikke helt er nok for dig, så er det vigtigt, at du bliver ved med at snakke med dem om, hvordan du har det. Det er også vigtigt, at du snakker med din far om det. Også selvom du måske er bange for at gøre ham ked af det. 

Nogle gange når man er ked af det, kan man opleve at blive sur og bare have brug for at være alene. Det er helt okay, for det er en måde at komme af med sorgen. Det er derfor godt, at din klasse ved, hvordan du har det. Så kan de forstå, hvis du ikke lige kan overskue at være sammen med dem. 

Det er dog også vigtigt, at du giver dig selv lov til at glemme bekymringerne en gang imellem. Det har man også brug for. Og det betyder ikke at man er ligeglad. Tværtimod. Det er en måde at passe på sig selv. Derfor kan du prøve at overveje, om der noget, du kunne glæde dig til. Måske en biograftur med dine veninder? En koncert? En hyggedag? 

I lyder som en stærk familie som vil være gode til at stå sammen den tid, hvor din far er syg. Jeg tænker dog, at både du og din søster skulle overveje at kontakte det, der hedder ’Børn, Unge og Sorg’. Her kan man snakke med nogen, der selv har haft en forælder, der var syg. Du kan læse mere om det her: http://www.bornungesorg.dk/. 

Du er også altid velkommen til at ringe eller skrive til os igen. Pas på dig selv, dine interesser og alt det andet, der gør dig til den unikke pige, som jeg så tydeligt kan mærke, du er. 

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat