Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

min far er død

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

 

Kære pige på 13 år.

Det er trist at høre, at din far er død. Ikke alene har du og dine søskende mistet jeres far. Det er slemt nok i sig selv. Men din fasters modstand mod din mor, har betydet, at du sidder tilbage med nogle rigtig grimme oplevelser. 

Når jeg læser dit brev, bliver jeg lidt rystet over, at et voksent menneske (din faster) kan behandle børn på den måde. Jeg kan godt forstå, at du tænker på det og har svært ved at glemme det. Jeg tænker også, at du er vred på din faster. Det har du god grund til. Du og dine søskende skulle have haft mulighed for at være hos jeres far og sige farvel til ham, hvis I ønskede det. Og I skulle have haft nogle ting fra ham, så I kunne mindes ham.

Når der sker noget, som man bliver ved med at tænke på, er det godt at få skrevet eller snakket om det. Derfor er det fint, at du skriver brev. Jeg håber også, at du har snakket meget med din mor om din fars død, og om de urimelige ting, der er sket. Det er nemlig den bedste måde at komme igennem det. 

Når du ikke fik mulighed for at sige farvel til din far, vil jeg foreslå, at du skriver et brev til ham, hvor du tager afsked med ham. Prøv at overveje, hvad du synes, er vigtigt for dig at få sagt til ham i brevet.

Hvis han har et gravsted, kan du måske lægge brevet der. Hvis han ikke har, synes jeg, du skal lægge brevet til ham på et sted, du holder af. Måske et sted hvor du kom med din far. Eller bare et sted på dit værelse, hvor der er rart at være.

Når din faster har taget ting fra din far, som tilhørte dig og dine søskende, har hun gjort noget ulovligt. Det er slet ikke i orden. Hvis din mor ønsker det, kan hun på din og din brors vegne henvende sig til den gratis advokathjælp, der findes mange steder i Danmark. Hun kan også kontakte det, der hedder Skifteretten, som er det kontor, der tager sig af arv, og høre, om der er noget at gøre.

Jeg tænker på, om du måske ville have glæde af at deltage i en sorggruppe med andre børn og unge, der har mistet en forældre. Kræftens Bekæmpelse har grupper over hele landet. Du og din mor kan læse om grupperne på deres hjemmeside www.cancer.dk/ sorggrupper. Grupperne er for alle børn, der har mistet en forældre, også selv om det ikke skyldtes kræft. Børn, der har deltaget, fortæller, at de har haft stor glæde af at dele deres tanker og følelser med andre. Og at det har hjulpet dem meget at være i et fællesskab med andre.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat