Brev

Min families skænderier dræber mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16 årige

Tak fordi du har skrevet til os trods din første modvilje. Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig videre på en positiv måde.

Jeg har læst dit brev igennem mange gange og hver gang hæfter jeg mig ved, at du beskriver din familie- trods problemerne- rigtig positivt. Det er godt, for så er det mere sandsynligt, at I sammen kan finde ud af, hvordan I alle kan få det bedre derhjemme og skændes mindre.

Jeg oplever dog også, at du lidt har tilsidesat dit egen liv og egne problemer, fordi dine forældres skænderier pludselig fylder meget for dig. Er det mon rigtigt fornemmet? Du har meget styr på dine forældres og søsters kompetencer og hvordan hjemmet efter din mening skal fungere. Dine følelser og energier er hæftet meget op på det, og det er klart for mig at det påvirker dit humør meget. Og det kan jeg godt forstå. Jeg tænker på, om det mon er fordi de rent faktisk skændes mere nu end før, eller om det også kan være, fordi du er blevet ældre og dermed mere opmærksom på det? Hvad tænker du mon?

Du skriver kort, at du selv stresser over skole og egne problemer. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de ting udenfor hjemmet der kræver meget af dig, måske også præger den måde du er på og opfatter ting på derhjemme. Jeg har talt med mange unge på din alder, hvor særligt skolen og venner fylder meget. Derfor kan du i den her periode også have ekstra brug, at der bare er ro på forholdene derhjemme. Det tænker jeg giver rigtig god mening og er helt forståeligt.

Dine forældre og søster er voksne mennesker og de må være ansvarlig for deres eget liv. Samtidig er jeres hjem dog fælles, så det vil være godt, hvis I kan aftale nogle fælles husregler som alle skal overholde.

Ville det være muligt at I kan få talt om, hvordan din far kan prøve at svine lidt mindre og imødekomme dit behov for god hygiejne?
Bare som eksempel ud fra det du nævner. Det kan også være I samtidig skal tale om, hvordan du og din søster hjælper mest muligt til? På den måde kan I måske også komme din mors udmelding om manglende hjælp i forkøbet. Måske kan disse aftaler aflaste dine tanker, så du kan flytte fokus til det du har brug for at tage hånd om, nemlig din skole og dine egne problemer. Hvad tænker du om det? Giver det mening?

Du er altid velkommen til at skrive til os igen, men hvis  du har mere brug for at tale med en voksen, er du velkommen til at ringe til børnetelefonen på tlf.: 116 111. Her sidder en voksen, som hver dag hjælper unge, der som du har det svært med råd. Samtalen er anonym

Du har været stærk at overvinde dit forbehold mod brevkassen. Jeg håber, at du i mit svar kan bruge den styrke til at finde en ny trædesten mod noget positivt for dig.

Kærlig hilsen

Børnetelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat