Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mig og min far

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år

Hvor er det godt, at du skriver. Det lyder til, at du og din far har det svært, som det er nu. Når først man har fået et dårligt "mønster", fx at man altid råber af hinanden, kan det være svært at ændre. Derfor har I brug for hjælp, så det kan blive rart at bo hjemme hos jer. 

Når jeg læser dit brev, kan jeg godt forstå, at du kan blive virkelig sur. Du har jo på en måde lært, at udtrykke dig sådan, fordi det har været sådan længe. Det er naturligt, at blive sur, hvis man ikke føler, at man bliver lyttet til. Er det noget du kan genkende?

At tale ordentligt sammen, kan være svært, når man bliver sur og ikke føler sig forstået. Så det er noget man skal øve sig i. Og man kan have brug for, at andre viser én hvordan man gør. Det lyder som om, at det er svært for din far, at vise dig det, når han f.eks. har holdt fast i dig og revet dig i øret. Det må man jo faktisk heller ikke. 

Mon du har fortalt din far, hvordan du har det med, at I ikke kan tale sammen i mere end 3 minutter? Kunne du forestille dig, at fortælle ham det, på et tidspunkt, hvor I ikke er uvenner? Måske kan du skrive et brev til ham, så han ved, hvordan du har det. I brevet kan du også skrive, at du har brug for, at I får det bedre. At du ikke kan holde til, at I råber så meget af hinanden. At du ønsker, at det bliver anderledes.  

Du nævner ikke din mor, men hvis det er lidt svært for dig og din far at tale sammen, kan din mor måske hjælpe dig med, at tale med ham? Det kan også være, at der er et andet familiemedlem, der kan hjælpe jer?

En tredje mulighed er, at tale med en person, der står lidt ”uden for” dig og din far. En uden for din familie. Den person, holder ikke, enten med dig eller din far, men vil hjælpe med, at det bliver bedre for jer begge. Man kan kalde det en "mægler". En "mægler" er en person, der hjælper to andre personer med, at finde ud af, hvordan de kan ændre nogle ting. 

Du kan overveje, om det kunne være en idé for dig og din far? Det kan være, at du har en lærer eller pædagog, som kan hjælpe dig med, at finde ud af, hvordan man kan gøre det. 

I brevet nævner du døren, som din far mener, du skal erstatte. Jeg kan godt forstå, at du ikke har lyst til at bruge dine fødselsdagspenge på en ny dør. Måske har du en anden løsning, som både du og din far vil synes om? Fx kunne det være en slags ”afbetaling”, hvor du i den kommende tid, hjælper med nogle ting derhjemme. Kunne det være en idé?  

Til sidst tænker jeg på, om du og din far måske kan finde på noget hyggeligt, at lave sammen, når det lige er blevet lidt bedre. Måske kunne I se en serie sammen, eller noget andet, som I begge kan lide. Det kan nogle gange være en god måde, at lære hinanden lidt bedre at kende på. Og det kan være med til, at I får nogle positive oplevelser sammen, så det ikke kun er skænderier. 

Hvis du har brug for det, kan du altid kontakte BørneTelefonen på 116 111. Her kan vi også hjælpe med andre idéer til, hvordan du og din far kan få hjælp. 

De bedste hilsner
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat