Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Menstruation

Hej brevkasse

Jeg har fået min menstruation for noget tid siden, men har simpelhen ikke ville sige det til nogle. Tror jeg har haft det i 6 måneder snart og der er stadig ingen der ved det. første gang jeg fik det blev jeg virkelig bange fordi det lignede bare der var virkelig meget blod hver gang jeg gik på toilet osv. Jeg er da stadig lidt nervøs når jeg har det. 

Jeg har de sidste par gange jeg har haft det virkelig haft lyst til at fortælle min mor det, men kan ikke få mig selv til det. Ved ikke hvordan jeg skal sige og syntes det er pinligt. Jeg ville endelig helst holde det hemmeligt men det gør nok ikke at jeg bliver ved med det.

Tror jeg syntes det er ekstra pinligt fordi mig og min mor aldrig har snakket om det med menstruation osv. Jeg har osåg overvejet at sige det til min bedste veninde, fordi så næste gang vi skal ind til byen kunne vi købe bind. Skal jeg holde det hemmeligt eller skal jeg fortælle det, og hvem skal jeg fortælle det til?

Håber i kan hjælpe
Mvh den nervøse pige

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år. 

Mange tak for dit brev til brevkassen omkring menstruation.

Du skriver at du gerne vil tale med din mor og med din veninde om det at du har fået din menstuation. 

Selvom det kan føles uvant og overvældende at have menstruation i starten, så viser det blot  at du er sund, rask og i fuld gang med puberteten. Det betyder også, som du sikkert ved, at du kan blive gravid hvis du har ubeskyttet sex, så når du kommer dertil skal du huske at bruge kondom eller anden prævention.

Jeg synes det er en rigtig god ide, at tale med din mor om at du har fået menstuationen også selvom det ikke altid er let at tale om når man er 14 år og ikke er vant til at tale med sin mor om den slags ting. Du kan måske spørge din mor om hun vil købe nogle bind til dig eller om hvornår hun fik sin menstruation. Du kan også bare sige at du har været genert om at snakke om det, da I ikke plejer at tale om den slags ting, men at du gerne vil fortælle hende at du har fået din menstruation og at du er lidt nervøs og blufærdig omkring det.

Hvis du ikke kan få det sagt kan du også skrive en seddel eller sms til hende og måske skrive: "Hej mor - jeg vil gerne snakke med dig om menstruation, men synes det er lidt svært - kan vi prøve i aften?." Det er også en mulighed at du vise din mor dit brev til os og måske mit svar, det kan være en god måde at få startet en lidt svær snak.

Jeg synes bestemt også du skal snakke med din bedste veninde om det. Hvis hun ikke allerede har fået sin menstruation, så får hun det jo i hvert fald på et tidspunkt og så vil det sikkert være rigtigt rart for hende at have en fortrolig hun kan tale med om det. Måske kan du også tale med din venindes mor om at det er lidt svært for dig at tale med din mor om, da I ikke er vant til at tale om kroppens udvikling. Jeg synes din ide med at spørge din veninde om hun vil hjælpe dig med at købe bind er rigtig god, da du så har noget konkret at starte samtalen om menstruation ud fra. Det synes jeg helt sikkert du skal prøve næste gang I skal til byen.

Fordelene ved at din veninde og din mor ved at du har fået menstruation er bl.a. at de så kan hjælpe dig med at købe bind og du kan spørge om råd hvis du bliver nervøs over blodet eller får menstruationssmerter. Der er også nogle der oplever at deres humør op til menstruation bliver lidt påvirket (det kaldes at være præmenstruel) og det kan også være rart for dine nære omgivelser, at vide at hvis du er lidt ekstra følsom eller irriteret, så kan det skyldes, at du snart skal have din menstruation.

Du må endelig ringe til os på BørneTelefonen på 116 111 eller skrive igen, hvis du har brug for flere råd omkring kroppens udvikling eller om andre ting, der fylder dine tanker.

Jeg tænker umiddelbart, at du er nået dertil hvor du er klar til at tale om det, når du er så modig at du skriver herind, så jeg vil ønske dig rigtigt meget held og lykke med at tale med din veninde og din mor. 

Mange varme hilsner fra Børnetelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat