Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kønssygdom?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Jeg forstår godt, du er blevet urolig over de røde knopper, og det lyder heller ikke så rart. Det er ikke sikkert, at det er en kønssygdom, og hvis du og din kæreste altid bruger kondom, er der heller ikke så stor chance for at blive smittet.

Jeg tænker, at det måske kan være irriterede slimhinder. Det kan man få, hvis man barberer sig. Eller hvis man bruger en sæbe med parfume på kønsdelene. Her er huden og slimhinden nemlig ekstra følsomme. Så til at starte med kan du måske prøve at købe en intimsæbe - og hvis du plejer at barbere dig, så hold en pause med det.

Du kan også have fået svamp. Det er også en slags ubalance i slimhinden, og det kan svie og klø rigtig meget. Det kan nogle gange klares med en behandling, som du kan få på apoteket. Det behøver du en recept fra lægen for at købe.

Hvis det stadig ikke forsvinder, kan det godt være, du er nødt til at gå til lægen. Som udgangspunkt kan du godt gå til lægen uden din mor. Men hvis det viser sig at være noget, du skal have behandling for, så skal lægen fortælle det til dine forældre.

Derfor tænker jeg også, at det godt kan være, du alligevel skal overveje at tale med din mor om knopperne. Du kan jo sige til hende: "Der er noget, jeg gerne vil fortælle dig. Jeg ved, du måske synes, det er lidt tidligt, men jeg er begyndt at være sammen med min kæreste. Jeg vil hellere have, at du ved det, end at jeg skal gå og skjule det for dig."... 

Hvis din mor synes, du er for ung til at have sex, tænker jeg, at det helt sikkert er for at passe på dig. Tit er det også fordi, forældre kan føle sig meget usikre på, hvor langt deres teenager er kommet på deres sex debut. Tit føler forældre sig udenfor deres døtres sexliv. Det betyder ikke, at din mor skal vide alt om dit sexliv. Men måske vil det berolige hende, hvis du fortæller, at I er gode til at passe på - og at I f.eks. bruger kondom.

Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111 og snakke med en rådgiver, hvis du har brug for lidt flere råd til, hvad du kan sige til din mor.

De bedste hilsner BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat