Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kan ikke snakke med nogen om min tilstand

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Jeg kan virkelig godt forstå, at du ikke kan lide, at din mor råber ad dig. Og det må være hårdt at gå med selvmordstanker uden at føle, at man kan snakke med nogen om det. Det er længe, at du har gået med de svære tanker selv. Hvor er det godt at du skriver, så jeg kan hjælpe dig.

I dit brev fortæller du om problemer derhjemme. Du fortæller, at din mor og far skændes, og at din mor skriger af dig. Det lyder som om, der er alt for mange skænderier og uro i familien - og at det lige nu påvirker dig så meget, at du faktisk er begyndt at tænke på selvmord. Sådan skal du ikke have det, og jeg tænker derfor, at det kunne være godt, hvis hele din familie fik nogen hjælp. For jeg tror, at ingen af jer har det godt lige nu. 

Dem, der kan hjælpe jer, er kommunen. Kommunen har mange fine tilbud til familier, der har det svært. Det kan være en familierådgiver, der kommer og hjælper. Det kan være forældrekurser, din forældre kan komme på. Eller det kan være en aflastningsfamilie, du måske kan besøg engang imellem. Det kan også være rigtig mange andre ting - men det ved de mere om i din kommune.

Det kan godt være svært at tale med kommunen selv, når man bare er 12 år. 

Jeg synes derfor, at du skal snakke med din lærer om, hvordan du har det. Din lærer vil nemlig kunne tale med din kommune. Og din lærer skal også vide, at du ikke føler, at du har venner. For det skal der gøres noget ved. Du skal ind i klassens fællesskab. 

Hvis ikke du tænker, du kan tale med læreren, så kan også være en anden voksen, som du føler, at du kan stole på. Måske en pædagog fra fritidsklubben, en af de andre lærere? Eller sundhedsplejersken.

Jeg kan godt forstå, at du ikke har lyst til at snakke med din familie om de tanker, du går med, når de er en del af det. Nogle gange kan man være bange for, at gøre dem man kender kede af det, ved at fortælle om sine tanker. Måske kender du det? Men de tanker du går med, er ikke nogle, du skal stå alene med – slet ikke når du kun er 12 år. 

Det lyder som om, at du har lidt tillid til din far, om at han gerne vil lytte til dig? Derfor synes jeg, du skal overveje, om ikke den voksen, du snakker med, kan hjælpe dig med at fortælle din far og måske din mor, hvordan du har det. Måske er de slet ikke klar over, at du går rundt med så svære tanker. Og det kan være, at din mor ikke ved, hvor ked af det du bliver, når hun råber ad dig. Det kan den anden voksen hjælpe dig med at fortælle hende.

Selvmordstanker er ikke noget, man skal gå med selv - det skal man have hjælp til. Det kan derfor være, at du sammen med de voksne finder ud af, at du skal tale med en psykolog. En psykolog kan man snakke med om hvad som helst, uden at man behøver at være bange for at gøre nogen sure.

Jeg håber meget på, at du har mod på at følge nogle af mine råd. Det er nemlig rigtig vigtigt, at du ikke står med alt det her alene. Du har allerede vist, at du er stærk og kan søge hjælp, så brug din styrke og få talt med en voksen. Hvis det er svært at sige direkte så vis dit brev og mit svar til den voksne. Du må også meget gerne ringe til os på 116111 - så kan vi sammen snakke mere om, hvad du kan gøre. 

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat